Tiesitkö? – Näin sienten myyntiä on suitsittu lailla
Ruuaksi käytettävät sienet on syytä tuntea, ja vielä reilu vuosikymmen sitten myyntiin sallittuja kauppasieniä säänteli valtiovalta.
Heinäkuussa 2012 kumotun valtakunnallisen ruokasieniasetuksen mukaan Suomessa myyntiin kelpaavien sienten tuli olla helposti tunnistettavissa ja selvästi erotettavissa myrkyllisistä ja ruoaksi kelpaamattomista sienistä ja niillä tuli olla taloudellista merkitystä.
Myydä sai vain pientä osaa kaikista Suomessa kasvavista syötäviksi kelpaavista sienilajeista. Kauppasienille asetettuja laatuvaatimuksia olivat terveys, puhtaus, normaali maku ja haju.
Kauppasieniluetteloon hyväksyttyjen sienten piti olla helppo tunnistaa eikä niitä voinut helposti sekoittaa myrkyllisiin näköislajeihin.
Ruokasieniasetuksen kumoamisen jälkeen Evira alkoi ylläpitää ohjeellista listausta suositeltavista ruokasienistä entisiä sienten turvallisuutta koskevia päälinjoja noudattaen. Jokainen elintarvikkeita myynnissä pitävä kuitenkin viime kädessä vastaa siitä, että myy vain turvallisia elintarvikkeita.
Suositeltavien ruokasienten joukossa on kolme herkkutattilajia, neljä punikkitattia, kangastatti ja voitatti. Rouskuista on kelpuutettu haaparouskut, kangasrousku, karvarousku ja leppärouskut ja haperoista isohapero, kangashapero, keltahapero ja viinihapero.
Muita listalta löytyviä sieniä ovat muun muassa kantarelli, suppilovahvero, lampaankääpä, mustatorvisieni ja lampaankääpä. Koko lista löytyy täältä.