THL ja STM: Suomessa raportoidaan tänään 280 koronatartuntaa – "On olennaista, että kontaktien määrää ei päästetä lähiviikkoina kasvamaan"

Koronaepidemia laskee Suomessa nyt kaikilla mittareilla. THL ja STM peräänkuuluttavat kuitenkin varovaisuutta rajoitusten purkuun.
Koronavirus

Suomessa raportoidaan tänään 280 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa.

Koronatapausten määrä on kääntynyt viimeisen viiden viikon aikana selvästi laskuun. Todettujen tartuntojen määrä vastaa STM:n ja THL:n mukaan tällä hetkellä viime vuodenvaihteen ja loka-marraskuun 2020 tilannetta.

Viime viikon aikana raportoitiin yli 1  900 uutta tartuntaa. Määrä on 60 prosenttia pienempi kuin maaliskuun alkupuolella epidemian huippuviikolla 10, jolloin tartuntoja todettiin yli 4  900.

Hyvästä kehityksestä huolimatta koronatilanne voi jälleen heiketä nopeastikin, jos ihmisten väliset kontaktit lisääntyvät lähiviikkoina merkittävästi, THL ja STM huomauttivat tilannekatsauksessaan.

Jotta hyvä suunta jatkuisi, rajoituksia on STM:n ja THL:n mukaan syytä purkaa asteittain ja tartuntojen määrän kehitystä tarkoin seuraten.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki korosti puheenvuorossaan, että epidemia ei ole vielä ohi.

–  On olennaista, että kontaktien määrää ei päästetä lähiviikkoina kasvamaan.

Voipio-Pulkin mukaan rokotukset ja rajoitukset ovat nopeasti pienentäneet sairaalahoidon tarvetta. Laskussa on kuitenkin nähtävissä jonkin verran hidastumista.

Tartunnat laskevat nyt kaikissa ikäryhmissä. Etenkin nuorten aikuisten tartunnat ovat olleet selvässä laskussa.

Alueelliset erot ovat maan sisällä suuria.

–  Meillä on kohtalaisen isojakin alueita, joissa suotuisa kehitys näyttää pysähtyneen, Voipio-Pulkki sanoi puheenvuorossaan.

Suurimmalla osalla alueista tartunnat ovat kuitenkin laskusuunnassa.

Otettujen koronanäytteiden määrä on viimeisen kuukauden aikana pienentynyt, mutta niin on toisaalta myös positiivisten näytteiden osuus. Positiivisia näytteitä oli viime viikolla 1,8 prosenttia kaikista näytteistä.

Myös altistuneiden määrä on ollut useita viikkoja laskussa. Voipio-Pulkin mukaan suuret joukkoaltistumiset on saatu kuriin.

70 vuotta täyttäneistä yli 85 prosenttia on tähän mennessä saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

Tämän hetken arvion mukaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ovat pääosin saaneet ensimmäisen rokoteannoksensa toukokuun puoleenväliin mennessä, THL:n Helve kertoi.