The Times: Uusi tutkimustieto kumoaa uskomukset hiilihydraattien välttelyn hyödyistä
Hiilihydraattipitoisten ruokien kuten leivän, pastan ja perunan vältteleminen on pitkään ollut suosittua painonpudotuksessa.
Vähähiilihydraattisen ruokavalion nimeen vannovat usein sanovat, että seurauksena on hoikka vartalo, kadonnut näläntunne ja parempi verensokerin hallinta.
The Times kuitenkin toteaa viimeaikaisten tutkimusten viittaavat siihen, että hiilihydraattien välttämisellä voi olla kielteisiä seurauksia aina valtimoiden tukkeutumisesta epätasapainoiseen suoliston mikrobistoon, ja jopa elinten kiihtyneeseen ikääntymiseen.
Ravitsemussuositusten mukaan noin puolet energiasta tulisi saada hiilihydraateista.
Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon suhtaudutaan yhä skeptisemmin ravitsemusmaailmassa, ravitsemustieteen tutkija Alex Ruani lontoolaisesta University College Londonista vahvistaa brittilehdelle.
Yksi hiilihydraattien välttelemisen ongelmista on se, että yleensä myös ravintokuidun saanti vähenee. Täysjyväleipä, viljat, pasta, hedelmät ja vihannekset ovat suurimpia kuidun lähteitä. Vähäinen kuidun saanti puolestaan liittyy hyvien suolistobakteerien vähenemiseen, sydänsairauksiin, tyypin 2 diabetekseen ja liikalihavuuteen.
Tässä kuussa julkaistussa tutkimuksessa englantilaisen Bathin yliopiston professori Javier Gonzalez tarkasteli joko hiilihydraattien vähentämisen tai lisätyn sokerin vähentämisen vaikutuksia terveisiin aikuisiin.
Sokerit vähennettiin toisessa ryhmässä alle viiteen prosenttiin kokonaiskaloreista. Erittäin vähähiilihydraattista ketogeenista ruokavaliota noudattavat puolestaan saivat 8 prosenttia kaloreistaan hiilihydraateista ja yli 70 prosenttia rasvasta. Vertailuryhmä söi kohtuullisia määriä sokereita, jotka muodostivat vajaan viidenneksen heidän kokonaiskalorinsaannistaan.
12 viikon kuluttua molemmat ryhmät olivat menettäneet ylimääräistä rasvaa, ketolaihduttajat keskimäärin 2,9 ja sokerin välttelijät keskimäärin 2,1 kiloa.
Mutta siihen positiiviset uutiset loppuivat hiilihydraattien välttelijöiden kannalta, The Times kertoo.
Verikokeet paljastivat, että valtimoita tukkivan apolipoproteiini B:n tasot olivat heillä 26 prosenttia korkeammat kuin kontrolliryhmän. ”Huonon” LDL-kolesterolin tasot nousivat myös 16 prosenttia ketoryhmässä, kun taas ylimääräistä sokeria vähentäneet pärjäsivät hyvin. Heidän LDL-kolesterolinsa laski 10 prosenttia vertailuryhmään verrattuna.
Aamulla otetut paastoverensokeritasot olivat alhaisimmat ketoryhmässä, mutta ruokavalio näytti myös vähentäneen heidän kehonsa kykyä käsitellä ruoan sisältämiä hiilihydraatteja.
– Matalahiilihydraattista ruokavaliota on tunnetusti vaikea noudattaa. Ja heti kun hiilihydraatit menivät keto-laihduttajien huulille, heidän verensokeritasonsa nousi paljon, Gonzalez sanoo.