"Tekeekö Suomi kaikkensa?" – Oppositio peräsi hallituksen toimia gazalaisten kansanmurhan estämiseksi
Gazan tilanne nousi vahvasti esiin jo eduskunnan kyselytunnilla. Aiheesta käydään torstaina myös ajankohtaiskeskustelu.
Oppositiosta haluttiin tietää, mitä Petteri Orpon (kok.) hallitus tekee gazalaisten kansanmurhan pysäyttämiseksi ja Israelin toimien lopettamiseksi.
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman muistutti, että jo yli 50 000 ihmistä on kuollut Israelin armeijan iskuissa.
– Hamasin terroriteot ovat vastenmielisyydessään täysin tuomittavia. Samalla mikään ei oikeuta nälän käyttämiseen aseena lapsia ja viattomia ihmisiä kohtaan, hän sanoi.
– Tekeekö Suomi omalta osaltaan kaikkensa, että tämä verenvuodatus, humanitäärinen kriisi ja kärsimys saadaan vihdoin loppumaan, jotta nämä sotarikokset saadaan estettyä, oppositiopomo kysyi.
Pääministeri Orpo sanoi, että se mitä Gazassa nyt tapahtuu, on rikos ihmisyyttä ja kansainvälistä oikeutta vastaan.
– Ei hallitus eikä Suomi tätä hyväksy, me tuomitsemme sen. Hallitus vaatii välitöntä humanitäärisen avun perillepääsyä Gazan alueille. Ihmisiä ei voi näännyttää nälkään. Me vaaditaan välitöntä tulitaukoa. Me vaaditaan panttivankien vapauttamista ja rauhanneuvottelujen aloittamista tavoitteena kahden valtion malli ja kestävä rauhantila Lähi-itään.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo tivasi myös, mitä hallitus konkreettisesti tekee.
– Varsinkin, kun teillä näyttää nyt olevan vaikeuksia saada yhtenäinen viesti kaikilta hallituspuolueilta suhteessa Gazassa tapahtuvaan kansanmurhaan?
Honkasalo katsoi, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit pitävät hallitusta ”ansassa”.
– He eivät tule hyväksymään sitä, että Orpon hallitus etenisi Palestiinan tunnustamisen tiellä, ja se hetki ja se momentum on juuri nyt, kun Ranska ja Iso-Britannia etenevät tällä tiellä. Kyse on Palestiinan itsemääräämisoikeudesta, kyse on palestiinalaisten oikeudesta olla olemassa.
Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) totesi, että Palestiinan tunnustaminen edellyttää hallintoa, joka on sitoutunut rauhanomaiseen olemassaoloon myös naapureidensa kanssa ja osana kansainvälistä yhteisöä.
– Sen vuoksi on erittäin tärkeää, että nyt osana rauhanneuvotteluita – sitten, kun aikanaan siihen päästään tässä kahden valtion mallin ratkaisussa – paitsi Hamas siivotaan kokonaisuudessaan ulos Palestiinan hallinnosta, myös aseet viedään Hamasilta. Se on terroristijärjestö.
Valtonen totesi, että Suomi osana EU:ta on vuosien ajan tukenut palestiinalaishallintoa ja nyt suorastaan yrittänyt pitää sitä hengissä.
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta peräsi myös toimia, joita hallitus aikoo tehdä nälän ja kärsimyksen keskellä elävien lasten pelastamiseksi.
– Pääministeri, toivon, että te katsotte ja kuuntelette sitä teidän listaanne sillä korvalla, että se on se lista, josta lapset tässä maassa tulevat historiankirjoissa lukemaan niissä kappaleissa, joissa kerrotaan, mitä kansainvälinen yhteisö ja Suomi osana sitä yritti tehdä estääkseen sen, että kansanmurha voidaan toteuttaa, estääkseen etnisen puhdistuksen, estääkseen näiden lasten kuoleman, sillä minä aidosti uskon, että te, pääministeri Orpo ja ulkoministeri Valtonen, haluatte pysäyttää tämän kauheuden.
Pääministeri Orpo sanoi, että Gazan alueella on käynnissä järkyttävä katastrofi, ja Suomi tekee kaikkensa foorumeilla, joilla se voi toimia.
– EU:ssa, eri ministeripöydissä, kahdenvälisesti. Meidän valtionjohdolla, ulkoministerillä, presidentillä on ollut lukemattomia suoria keskusteluja alueen maiden päämiesten kanssa. Me toimitamme apua Gazaan. Me huolehdimme siitä tai teemme kaikkemme, että me saadaan sinne tulitauko aikaan ja että se apu menee sinne perille.
– Minä uskon, että on koko Suomen kansan yhteinen viesti, että se tappaminen pitää saada loppumaan siellä, ja me toimimme sen eteen parhaamme mukaan, Orpo sanoi.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi keskustan tukevan Suomen valtiojohdon antamia kannanottoja Gazan tilanteesta.
– Oli äärimmäisen tärkeää, että myös Suomi määritteli selkeästi linjansa Gazan humanitääriseen tilanteeseen.
– Yhtä lailla meidän pitää kaikkien pitää nyt huoli siitä, että meidän linjamme on johdonmukainen ja yhtenäinen vaikuttaessamme osana Euroopan unionia ja kansainvälistä yhteisöä, jotta tämä humanitäärinen katastrofi saadaan ratkaistua ja estettyä aivan valtava inhimillinen kärsimys, Kurvinen sanoi.
Hän kysyi, miten ulkoministeri Valtonen arvioi kansainvälisen yhteisön mahdollisuuksia saada käyntiin prosessi tilanteen vakauttamiseksi, ja miten Suomi asemoituu Ranskan ja Saudi-Arabian isännöimään kahden valtion mallia käsittelevään konferenssiin, joka pidetään kesäkuussa.
Valtonen sanoi Suomen olevan osallistumassa New Yorkissa pidettävään rauhankonferenssiin. Epäselvää kuitenkin on, millä tasolla osallistuminen tapahtuu.
Valtosen mukaan se riippuu siitä, miten valmistelut etenevät ja minkälaisia tuloksia on odotettavissa.
– Joka tapauksessa olemme mukana, ja kaikki työ, mitä tähän suuntaan nyt tehdään, tulee hyödyksi jonain päivänä joka tapauksessa.