Tässä ei ole mitään hävittävää" – Stubb kampanjoi viime hetken hodareilla, saksalaisen Weberin taakse virrannut lisää tukea
Tie delegaatin sydämeen käy vatsan kautta, jos Alexander Stubbin kampanjaa on uskominen.
Stubb toi Helsingin Messukeskukseen hotdog-kojun, joka tarjoili muutamia satoja nakkisämpylöitä nälkäisille konservatiivivaikuttajille.
Euroopan kansanpuolue EPP on kokoontunut Helsinkiin valitsemaan EU-komission puheenjohtajaehdokastaan. Stubbin hotdogit hupenivat nopeasti, sillä Messukeskuksessa oli yllättävän niukasti yleisiä ruokatarjoiluja.
Ehdokkuuskisa on kuitenkin näyttänyt kääntyvän yhä selvemmin saksalaisen Manfred Weberin voitoksi.
Isoista delegaatioista lähes kaikki ovat asettuneet hänen taakseen. Tuoreimpana tukea on luvattu Ranskasta ja Portugalista, mutta Puolan äänestysaikeet pysyivät yhä pimennossa.
Stubb ei ole tästä lannistunut. Hän kiirehti päivän aikana tapaamisesta toiseen ja arvioi tavoittaneensa henkilökohtaisesti yli puolet äänioikeutetuista delegaateista.
– Kävi mitä kävi, tässä kisassa ei ole mitään hävittävää. Sellainen tunne minulla on edelleen, Stubb sanoi hotdog-kojullaan.
Stubb ei kuitenkaan halunnut arvioida, kuinka monta ääntä hän on saamassa huomisessa äänestyksessä.
– Jokaisesta maasta tulee ainakin yksi ääni. Se on ihan varma. Niin monta silmänvilkutusta on tullut, Stubb kuvaili.
Puoli kahdeksalta ehdokkaat kohtaavat puolen tunnin mittaisessa paneelissa, joka näillä näkymin on pitenemässä luvatusta puolesta tunnista 40 minuuttiin.
Stubb arveli, että ilta jatkuu helsinkiläisissä ravintoloissa. Pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) tarjoaman illallisen jälkeen ryhmät jatkavat iltaa kaupungilla ja Stubb aikoo kiertää mukana.
Päivällä Messukeskuksen aulassa moni oli jo päättänyt, ketä äänestää.
Ruotsalainen europarlamentaarikko Gunnar Hökmark vakuutteli, ettei peli Stubbin osalta olisi vielä täysin menetetty.
Stubb on saanut tukea Virosta, Ruotsista ja Latviasta. Hökmark oli yllättynyt siitä, että Tanskasta tukea on menossa Weberille.
– Hän on hyvä ystäväni, mutta hän on myös vaikuttava persoonallisuus, Hökmark perusteli tukeaan suomalaiselle.
Itävaltalainen meppi Heinz K. Becker kertoi äänestävänsä Weberiä, joka on tullut tutuksi viime vuosina EPP:n parlamenttiryhmän johdossa. Itävallan kansanpuolue on hänen mukaansa myös lähellä Weberin edustamaa CSU:ta, minkä vuoksi ratkaisuun hänen mukaansa päädyttiin.
– Aion äänestää Weberiä, mutta samaan hengenvetoon haluan sanoa, että EPP on mahtavassa tilanteessa, kun sillä on kaksi fantastista ehdokasta.
Pieni, mutta ikävä yllätys Stubbille on Maltan kääntyminen virallisesti saksalaisehdokkaan kannalle. Meppi Roberta Metsolan mukaan päätös oli vaikea.
– Molemmat ehdokkaat ovat erinomaisia.
– Olen seurannut Stubbia ihaillen läpi urani, siitä lähtien kun hän opetti minua Bruggen College of Europessa ja työskentelimme yhdessä. Minulla ei ole epäilystäkään, etteikö hänen uransa menisi eteenpäin. Hän on tehnyt kampanjan, jota muissa poliittisissa ryhmissä voidaan vain kadehtia, Metsola sanoi.
Aulassa joukko EPP:n nuoria ei halunnut vielä kertoa kantaansa. Näin oli päätetty porukalla.
Nuoret on yksi ryhmittymistä, joilla on huomisessa äänestyksessä äänioikeus. Muita pienehköjä ryhmiä ovat esimerkiksi Naton, Alueiden komitean ja Naisten ryhmät.
salamavalot räiskyivät, kun kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah asettui Weberin blakaatin eteen.
– Halusimme tukea EPP:n sisällä nimenomaan kristillisdemokraattista fragmentaatiota, Essayah vastasi kysymykseen, miksi suomalainen pienpuolue on antanut tukensa Stubbin sijaan Weberille.
Kristillisdemokraattien kääntyminen Weberin puoleen on herättänyt ihmetystä varsinkin, kun Ruotsissa kristilliset tukevat Stubbia.
Essayah sanoi, ettei hän usko puolueen silti rikkoneen välejään.
EPP:n kärkiehdokaskisan ohella Helsingissä seurataan Saksan liittokansleria Angela Merkeliä. Puolueen puheenjohtajuudesta luopuvan Merkelin odotetaan puhuvan puolueväelle huomenna.
Taustalla pohditaan edelleen sitä, onko koko kärkiehdokasmenettelyllä mitään virkaa. Kärkiehdokkaita ei juuri tunneta omien maidensa ulkopuolella, eikä heistä ainakaan ensimmäisellä kerralla viisi vuotta sitten saatu merkittävää nostetta vaaleihin.
Tällä tietoa EU-vaalien suurimman puolueen kärkiehdokas on kuitenkin vahvoilla EU-komission johtoon.