"Tämän on loputtava!" – Vihreiden Ohisalo syyttää Leppää rusinoiden poimimisesta

Politiikka

EU:n metsästrategiaa kritisoiva kirjelmä repii hallituksen rivejä.

Julkisuuteen vuotanut metsästrategian luonnos on tyrmistyttänyt metsäalan toimijoita, sillä siinä jäsenmaita kehotetaan välttämään avohakkuita sekä minimoimaan lyhytikäisten puutuotteiden valmistus.

Strategia herättää intohimoja etenkin keskustassa ja vihreissä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on vahvistanut Ylelle, että hän aikoo laittaa nimensä suunnitelmia vastustavan kirjeen alle.

Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) ei kirjelmälle lämpene.

Hän sanoo Helsingin Sanomille, että kirjeessä nostetaan esiin yksipuolisella tavalla metsien käyttöä koskevia seikkoja, vaikka Suomi on korostanut kannoissaan myös metsien suojelua ja monimuotoisuuden edistämistä.

HS:n haastattelema Leppä pitää Suomen kantoja selvinä.

– Ei näitä montaa kertaa lähdetä käsittelemään.

– Tuo luonnosvaiheessa oleva kirjelmä vastaa täysin sitä, mitä me olemme täällä sopineet.

Leppä tarkentaa, että kirjelmässä korostetaan metsäpäätösvallan kuulumista jäsenvaltioille sekä kokonaiskestävyyttä. Sillä tarkoitetaan kestävän kehityksen tarkastelua ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta.

Nyt keskusteluun osallistuu myös vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.

Hän muistuttaa Twitterissä, että hallitus on sitoutunut turvaamaan Suomen metsäluonnon monimuotoisuuden. Ohisalosta linjan pitää näkyä myös EU-vaikuttamisessa.

– Yksittäiset ministerit eivät voi jatkuvasti poimia rusinoita pullasta hallituksen kantojen osalta. Tämän on loputtava!

Ohisalo jatkaa, että Suomi on ottanut roolin ilmastonmuutoksen torjunnan ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen etujoukoissa.

– On yksinkertaisesti noloa, jos emme pysty tätä roolia tosipaikan tullen lunastamaan.