Suurlähettiläs paljastaa: Tällaisen maailmanjärjestyksen Putin haluaa
Venäjän presidentti Vladimir Putin on esitellyt diplomaateilleen suunnitelmansa uudeksi maailmanjärjestykseksi, joka haastaa Yhdysvaltain kansainvälisen johtoaseman, kertoo Newsweek-lehti.
Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Anatoli Antonov katsoo, etteivät etenkään länsimaiset asiantuntijat ole ymmärtäneet Putinin tavoitetta tiivistää etenkin Euraasian alueen yhteistyötä niin, että nykyinen turvallisuusjärjestelmä muuttuisi.
Antonovin mukaan kyse on länsimaiden ja niiden ”Ukraina-projektin”, eli puolustustaistelua käyvän Ukrainan tukemisen, vastavoimaksi syntyvästä keskinäiseen kunnioitukseen pohjautuvasta suhteiden rakentamisesta niin kutsutun globaalin etelän kanssa.
– Euroatlanttisuuden kiihtyvä kriisi on ollut jo pitkään selvää niissä pääkaupungeissa, joissa pyristellään eroon yksinapaisesta diktatuurista, Antonov muotoilee amerikkalaislehdelle.
Euraasia on manner, jota ympäröivät Pohjoinen jäämeri, Atlantin valtameri, Välimeri, Punainenmeri, Intian valtameri ja Tyynimeri. Eurooppaa voidaan pitää Euraasian niemimaana.
Presidentti Putin on pitänyt koko poliittisen uransa aikana esillä tarvetta murentaa Neuvostoliiton romahduksen jälkeinen Yhdysvaltain hegemonia. Putin onkin järjestelmällisesti pyrkinyt vastustamaan puolustusliitto Naton leviämistä Neuvostoliiton ja Varsovan liiton alueelle.
Putin on viime aikoina vieraillut niin Pohjois-Koreassa, Vietnamissa kuin Kiinassakin. Varsinkin suhteessa Pekingiin Putin on julistanut, ettei Kremlin ystävyydellä ”ole rajoja”
Lisäksi Putin on korostanut tarvetta vahvistaa BRICS-maiden yhteistyötä sekä Shanghain yhteistyöjärjestöä.
Suurlähettiläs Antonov syyttää länttä siitä, että Venäjän ja muiden ei-länsimaisten toimijoiden näkemykset sivuutettiin aiemmin, sillä Yhdysvaltain dominanssille ei näyttänyt olevan vaihtoehtoa.
Antonovin mukaan esimerkiksi lännen päätös tukea Ukrainaa sotilaallisesti sekä painostaa Venäjää taloudellisesti ja poliittisesti johti Euraasian ja koko maailman tasapainon horjumiseen.