Suomi haluaa hallitun Brexitin, eurooppalaisen ratkaisun muuttoliikkeen hallintaan ja pankiunionin, jossa pankki-valtio -kohtalonyhteys on katkaistu
On pyrittävä saamaan aikaan erosopimus, joka varmistaa Britannian hallitun eron EU:sta. Muuttoliikkeen hallintaan tulee löytää kokonaisvaltainen, eurooppalainen ratkaisu. Sisäistä turvallisuutta tulee parantaa muun muassa ehkäisemällä terrorismia.
EU-ministerivaliokunta evästi näin päämisteri Juha Sipilää EU:n loppuviikon huippukokouksiin. Tänään 17. lokakuuta Eurooppa-neuvosto käsittelee Britannian EU-eroa, ja huomenna pidettävässä Eurooppa-neuvostoon ja euromaiden huippukokouksessa on esillä talous- ja rahaliitto EMU:n syventäminen.
Lisäksi linjattiin, että pankkiunioni pitää saada valmiiksi ja Euroopan vakausmekanismi (EVM) uudistettua viivyttelemättä. Sitä ennen tulee kuitenkin katkaista pankki-valtio -kohtalonyhteys, jonka jälkeen pankkien luottoriskien kasvu ei enää heijastuisi valtion luottoriskiin eikä vastaavasti pankin kotivaltion luottokelpoisuus olisi pankin rahoituskustannuksia ajava tekijä.
EVM:n uudistustyössä Suomi tavoittelee EVM:lle huomattavasti itsenäisempää roolia kriisinhoidossa sekä toimivien menettelyiden luomista valtioiden hallitun velkajärjestelyn mahdollistamiseksi.
Suuri valiokunta sai myös tänään Juha Sipilän (kesk.) selvityksen kokouksista.
Valiokunnan keskustelussa nousi esiin myös laillisten tuloreittien lisääminen Eurooppaan yhtenä keinona vähentää ihmissalakuljetusta. Lisäksi keskusteltiin Italian tilanteesta, josta valiokunta on saanut jo aiemmin tietoa valiokunnan valtuuskunnan vierailtua Roomassa 14.-16. lokakuuta.
ASEM-huippukokouksessa Euroopan ja Aasian johtajat käsittelevät yhteistyötä politiikan, turvallisuuden, talouden ja kulttuurin aloilla.
Kokouksen tavoitteena on keskittyä Euroopan ja Aasian välisen yhteistyön vahvistamiseen esimerkiksi kaupankäynnissä, kestävässä kehityksessä sekä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Erityisesti esillä ovat Euroopan ja Aasian liikenne- ja viestintäyhteydet, energiayhteistyö ja ihmisten välinen rajat ylittävä yhteistyö.