Suomen Yrittäjien Pentikäiseltä kovaa tekstiä AKT:ta vastaan MT:ssa – STTK:n Palola syyttää vihapuheesta

AKT

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen roimii Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n työnseisausta kovin sanoin.

Satamat hiljenivät tiistaiaamusta keskiviikkoaamuun AKT:n lähdettyä tukemaan Teollisuusliiton yrityskohtaisia työehtosopimusneuvotteluja Keitele Groupin kanssa.

Pentikäinen katsoo, että tapaus ajaa yritykset miettimään, miten ne pystyvät jatkossa hoitamaan asioita mahdollisimman vähän ammattiliittojen kanssa, Maaseudun Tulevaisuus (MT) kirjoittaa.

– Ammattiliitot työntävät yrityksiä pois luotaan. Tällaista toimintaa yritysjohtajat ja yritykset eivät vain hyväksy. Sen huomaa kaikesta palautteesta, jota saan. Tässä on ylitetty joku raja painostuksessa ja uhkailussa, Pentikäinen sanoo lehdelle.

Julkisuudessa olleet kiistat antavat Pentikäisen mukaan todellista huonomman kuvan paikallisesta sopimisesta.

– Sille luottamukselle, joka yrityksissä on, pitäisi antaa mahdollisuus.

Pentikäinen ei säästele vertauskuviaan.

– AKT toimii kuin Lapuan liike 1930-luvulla lain ja järjestyksen yläpuolella. Onhan tämä aivan hämmästyttävää.

Lapuan liikkeeseen vertaaminen sai toimihenkilöjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan syyttämään Pentikäistä vihapuheesta.

– Jossakin menee sietämisen raja ja nyt se on ylitetty. Olen pitänyt Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäistä sivistyneenä ihmisenä. Nyt hän on kuitenkin lähtenyt vihapuheen tielle, kun vertaa suomalaista ay-liikettä mafiaan ja Lapuan liikkeeseen.

Pentikäinen vertasi AKT:n toimintaa mafiaan maanantaina, kun AKT oli päättänyt jättää noudattamatta oikeuden päätöstä. Oikeus määräsi järjestölle uhkasakon, jos tämä jatkaisi työtaistelua suunnitelmien mukaan.

– Samanlaista mafiamaista uhkailua, painostusta ja kiristystä on kohdistunut ja kohdistuu tällä hetkellä suureen joukkoon suomalaisyrityksiä, Pentikäinen kirjoitti blogissaan MT:n mukaan.

Pentikäinen täsmensi lausuntojaan Palolan Twitter-ketjussa.

– En ole puhunut koko ay-liikkeestä vaan AKT:sta, joka jatkaa laitonta saartoaan ja siten asettuu lain ja oikeuden yläpuolelle.