Suomen Sairaanhoitajat ry: Vastuu hoitajamitoituksesta ja siihen tarvittavista varoista kuuluu eduskunnalle – "Hoitajapulan ratkaisu on raha"
Sairaanhoitajien ammatillinen yhteisö Suomen Sairaanhoitajat vaatii, että valtio ratkaisee hoitajapulan ja alan kriisin muuten kuin hoitajamitoitusta lykkäämällä ja henkilökunnan koulutus- ja kelpoisuusvaatimuksia madaltamalla.
Sairaanhoitajat ry:n tiedotteessa kerrataan, että ikäihmisten hoidon henkilöstömitoitusta koskeva laki säädettiin, koska heidän hoitonsa oli kriisissä ja tilannetta haluttiin parantaa.
– Kriisi on päällä edelleen. Nyt hoitajapula on nostanut pintaan keskustelun siitä, että mitoituksen voimaantuloa tulisi lykätä ja hoitohenkilökunnan koulutustasovaatimuksia madaltaa. Nämä hätäratkaisut suistavat alan entistä pahempaan sekasortoon. Ymmärtävätkö päättäjät, mitä tarkoittaa, että ikäihmisten hoito tulee olemaan yhä matalammin koulutettujen henkilöiden varassa?
– Se madaltaa radikaalisti hoidon laatua ja potilasturvallisuutta. On jokseenkin varmaa, että työntekijät kaikkoavat alalta lopulta kokonaan, kun tarvittava osaaminen ikäihmisten hoitotyöstä puuttuu, kommentoi Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Nina Hahtela tiedotteessa.
Sairaanhoitajat ry;n mukaan on häpeällistä, että Suomi käyttää Pohjoismaista vähiten rahaa ikäihmisten hoitopalveluihin.
Järjestö vaatii, että eduskunnan on henkilöstömitoituslain säätäjänä ja valtion talousarviosta vastaavana osoitettava budjettirahoitusta hoitohenkilöstön palkan korjaamiseen työn vaativuutta ja koulutustasoa vastaavalle tasolle.
– Hoitajapulan ratkaisu on raha. Edellytämme, että henkilöstömitoitus ikäihmisten hoidossa perustuu aina palvelutarpeeseen ja hoitohenkilöstön osaamiseen. Vähemmän koulutetun henkilöstön lisääminen mitoitukseen ei vastaa usein monisairaiden ikäihmisten palveluntarpeeseen. Ikäihmisten hoidossa tarvitaan korkeasti koulutettuja osaajia, erityisosaamista ja kokemusta, tiedotteessa painotetaan.
Sairaanhoitajien osaamisella vältetään järjestön mukaan turhia päivystyskäyntejä ja sairaalahoitopäiviä.
Sairaanhoitajien määrää ikäihmisten ympärivuorokautisessa hoidossa ja hoivassa tulee kasvattaa ja ikäihmisten palveluihin tarvitaan myös avustavaa henkilöstöä, mutta mitoituksen tulee sisältää vain koulutetun hoitohenkilöstön välittömään hoitotyöhön käytetty aika.
– Ikäihmisten hoito on ollut kriisissä pitkään. Kriisi on ratkaistava nyt. Eduskunnan lainsäätäjänä ja budjetista vastaavana tahona on otettava vastuu asiasta. Jos eduskunta ei edelleenkään hae todellisia ratkaisuja, pidän sitä täysin tietoisena valintana. Haluaisin kuulla heidän tällöin sanovan sen ääneen, puheenjohtaja Hahtela sanoo tiedotteessa.