Suomen Nato-hakemuksesta kuohuttavia kommentteja Venäjän tv:ssä – Ex-eversti asetti Kremlin sapelinkalistelun naurunalaiseksi

Venäjä

Venäjän valtion tv-kanavalla kuultiin maanantaina harvinaisen kriittisiä arvioita maan edesottamuksista Ukrainan sodassa sekä mahdollisuuksista vaikuttaa Suomen aikeisiin hakeutua puolustusliitto Naton jäseneksi.

Eläkkeelle jäänyt eversti Mikhail Khodaryonok totesi lähetyksessä, että ”koko maailma on tällä hetkellä Venäjää vastaan”.

– Keskeisin heikkous sotilaallis-poliittisessa asemassamme on se, että olemme täydessä geopoliittisessa eristyksessä, Khodaryonok sanoi.

– Se on tilanne, josta meidän on päästävä ulos.

Lisäksi Khodaryonok varoitti venäläisiä uskomasta Venäjän valtion virallista narratiivia Ukrainan sodan kulusta.

Ex-everstin ja nykyisen aktiivisen kommentaattorin lausunnoista uutisoivat muun muassa The Washington Post ja Business Insider.

Khodaryonok kritisoi Venäjän armeijan epäammattimaisuutta ja syyllistymistä logistisiin virheisiin Ukrainan hyökkäyssodassassa. Hän vihjasi myös olevansa huolissaan siitä, että Venäjä on kadottamassa realismin sodankäynnissään.

Kommentaattorin mukaan on odotettavissa, että venäläisille yritetään syöttää ”mieltä rauhoittavia” sepitteitä. Hän kuitenkin varoitti, että esimerkiksi väitteet Ukrainan armeijan taistelumoraalin romahtamisesta eivät pidä paikkaansa.

Business Insider mukaan muut tv-lähetyksen paneelikeskusteluun osallistuneet toivat esille Kremlin virallista versiota ”erikoisoperaation” etenemisestä Ukrainassa.

Lehti kertoo muiden kommentaattorien mulkoilleen vihaisesti Khodaryonokia.

Khodaryonokia sivusi lähetyksessä myös Suomen päätöstä pyrkiä puolustusliitto Naton jäseneksi.

Entinen urasotilas moitti tiukasti Venäjän uhkailuja, joiden mukaan sen on ryhdyttävä ”sotilaallis-poliittisiin vastatoimiin kansallisen turvallisuutensa takaamiseksi”.

– Älkää kalistelko sapeleita, Khodaryonok ohjeisti. Hän lisäsi, ettei Suomea kannata uhkailla ”ohjuksilla”.

Kommentaattorin mukaan Suomen varoittelu sotilaallisilla aggressioilla on taktisesti niin huono veto, että se on melkein ”huvittavaa”.