Suomen Journalistiliitto: Valko-Venäjän lopetettava journalistien vaino

Valko-Venäjä

Suomen Journalistiliiton valtuusto esittää syvän huolensa valkovenäläisten kollegoidensa puolesta ja tuomitsee Valko-Venäjän hallituksen ja viranomaisten toteuttaman journalistien ja tiedotusvälineiden yhä kiihtyvän vainoamisen, liitto kertoo kannanotossaan.

Tällä viikolla Valko-Venäjän suurin ja suosituin riippumaton uutismedia Tut.by-portaali joutui lopettamaan toimintansa verotarkastukseksi sanotun iskun jälkeen. Tut.by:n toimitiloihin ja jopa työntekijöiden koteihin tehtiin etsintöjä ja journalisteja pidätettiin. Viranomaisten mukaan sulkemisen syynä oli maan medialakien rikkominen.

– Viime syksynä vilpillisten vaalien seurauksena alkaneiden mielenosoitusten jälkeen Valko-Venäjän viranomaiset ovat yhä kiihtyvämmin vainonneet journalisteja, jotka ovat harjoittaneet ammattiaan ja kertoneet siitä, mitä maassa tapahtuu, Suomen Journalistiliitto sanoo.

Liiton mukaan monet vangitut toimittajat ovat kertoneet joutuneensa kidutetuiksi, ja heitä on esimerkiksi estetty nukkumasta useita vuorokausia peräjälkeen.

– Toimittajia ja tiedotusvälineitä on koetettu vaientaa myös jatkuvien perusteettomien oikeusprosessien ja sakkotuomioiden avulla. Valko-Venäjän riippumatonta seurantaa vaikeuttaa myös se, ettei maan ulkoministeriö enää käytännössä ole akkreditoinut ulkomaisia toimittajia.

Journalistiliiton valtuusto vaatiikin, että presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallinto vapauttaa poliittisin perustein vangitut journalistit heti ja sallii riippumattoman tiedonvälityksen.

– Valtuusto vetoaa Suomen hallitukseen, jotta se toimisi aktiivisesti Valko-Venäjän journalistien järjestelmällisen vainon lopettamiseksi.