Suomalaiset suhtautuvat ankarasti tupakantumpeilla roskaaviin

Tupakka

Terveysjärjestö Suomen ASH selvitti suomalaisten mielipiteitä tupakan ympäristöhaitoista.

Kantar TNS:n toteuttaman tutkimuksen tulosten perusteella suomalaiset ovat varsin tietoisia tumppien vahingollisuudesta ympäristölle ja he olisivat valmiita jopa sakottamaan tupakantumppien maahan heittämisestä.

59 prosenttia tutkimukseen osallistuneista tiesi tumppien olevan vaarallista jätettä. Vain 39 prosenttia oli tietoinen siitä, että tumpit levittävät myrkkyjä ympäristöön.

Tupakantumppien tai nuuskapussien ympäristöön heittämisen sakottamista puolsi enemmistö, 63 prosenttia vastaajista. 21 prosenttia vastusti sitä ja 16 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa, selviää ASH:n tiedotteesta.

Vielä hieman isompi osa vastaajista, 64 prosenttia, haluaisi tupakkayrityksille jätemaksut tumppien siivoamiskustannuksista.

– Tupakan viljelystä, valmistuksesta ja käytöstä syntyvät myrkylliset jätteet kuormittavat ja aiheuttavat monella tavoin ympäristöuhan. Ei ole oikein, että tupakkayritykset keräävät voitot ja jättävät haittavaikutukset valtioiden ja veronmaksajien maksettavaksi , Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara katsoo.

Suomen ASH:n Kantar TNS Oy:llä teettämään kyselyyn osallistui 2013 vastaajaa. Tutkimusaineisto koottiin lokakuussa 2019.