Sote-ministeri Saarikko Ylellä: Valinnanvapaus on hunajapurkki ja hallitus sen vartija

Sote

Soten valinnanvapaus on kuin hunajapurkki ja hallitus sen vartija, ettei kukaan käy tahmaisin sormin sitä sorkkimaan, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vertasi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

– Valinnanvapaus on hyvä ja haluan sen toteutuvan ja niin että muutos on hallittu. Poliittinen päättäjä antaa sille reunaehdot, ettei hunajapurkkia kerralla tyhjennetä.

Saarikko totesi, että sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvä valinnanvapaus ja asiakassetelit pitää toteuttaa hallitusti, vaiheistetusti ja rajaten.

Valinnanvapaus ja palvelusetelien käyttö eivät saa johtaa siihen, että esimerkiksi erikoissairaanhoidon päivystyspalvelut vaarantuvat.

Hallitus käy lähipäivinä tarkalla kammalla ja asiantuntijoiden tukemana läpi kirjausta sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslakiin sisältyvästä asiakassetelistä.

Valinnanvapauslain kanssa jouduttiin torstaina ottamaan aikalisä. Tarkoituksena on varmistaa, että kirjauksista ja niiden merkityksestä vallitsee hallituksessa yhteinen näkemys. Samalla halutaan varmistaa, ettei lakiluonnos enää törmää perutuslakiongelmiin.

Saarikon mukaan soteasiantuntijoiden lausuntoja odotetaan alkuviikosta.

– Aikataulu on tiukka ja olen vastuuministerinä vastuussa, että sote menee läpi. Hallituksella ei ole varaa mokata, Saarikko totesi.

Hallituskriisiä ei Saarikon mukaan soteen liity, ja koko hallitus, myös kokoomus, kokee vastuuta siitä, että uudistus menee läpi

Saarikko muistutti perustuslakivaliokunnan lausunnosta, jonka mukaan sote-uudistus on välttämätön ja pitää tehdä.

Sote-uudistukseen liittyy Saarikon mukaan myös julkisen terveydenhuollon maineen palautus, sen kestävyys ja turvaaminen.

Saarikon mukaan jotkut soten arvostelijat tuntuvat unohtavan, että yksityisiä palveluntuottajia on jo nyt. Varakkailla taas on taipumusta turvautua yksityiseen palveluun ja ajatella, että julkinen olisi automaattisesti huonompi.

Saarikko muistutti, että oli palvelun tuottaja sitten yksityinen tai julkinen, vastuun kantaa maakunta. Yksityinen sektori ei saa kuoria kermoja päältä, eivätkä palveluntuottajat valita asiakkaitaan.

Asiakassetelit voi antaa vain maakunta ja arvion tekee sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen.

– Ihmisten oma ääni tulee kuuluviin. Asiakas saa päättää, keneltä haluaa palvelut ja myös pienet ja keskisuuret yrittäjät pääsevät tuottamaan palveluja, Saarikko muistutti.

Yksityinen ja julkinen palveluntuottaja ovat samanarvoisia ja maksun peri maakunta. Ekstrapalvelut ovat jatkossakin omalla rahalla hankittavia .

Asiakassetelin sopii Saarikon mukaan hyvin esimerkiksi vammaisten asumispalveluiden, ikääntyvien tai lapsiperheiden kotipalveluiden, ja kuntoutuspalvelujen ostoon.

Hallitus on linjannut, että sote-palvelujen valinnanvapaus tulisi voimaan vuoden 2021 alusta.

Asiakas voisi tällöin valita haluamansa sote-keskuksen julkiselta tai yksityiseltä puolelta, ja asiakasmaksu olisi kaikissa sama. Sote-keskusta voisi halutessaan vaihtaa kuuden kuukauden välein.

Lisäksi asiakkaalle on tarkoitus tarjota asiakasseteli vähintään tiettyjä laissa listattuja palveluja varten. Asiakas voisi tällöin itse valita asiakassetelillään palveluntuottajan, joka tarjoaa tällaisen palvelun.

Nyt keskusteluun on noussut siis se, miten laajasti ja mihin palveluihin asiakasseteleitä pitäisi tarjota.

Paljon hoitoa tarvitsevalle, kuten vammaiselle tai ikäihmiselle, voisi laatia myös henkilökohtaisen budjetin.