Soininvaara ja Härmälä yhtä mieltä EK:n raportissa: "Asumistuki on räjähtänyt"
Vihreä kaupunkipolitiikan keskustelija Osmo Soininvaara esittää tuoreessa raportissa, että kalliiden asumiskustannusten tulisi näkyä alueellisina palkkaeroina, jolloin asumistuen rooli pienenisi.
Tämä tukisi Soininvaaran mukaan suhteellisen edun periaatteen hengessä niiden työpaikkojen sijoittumista muihin kaupunkeihin, joiden ei ole välttämätöntä sijaita yliopistokaupungeissa.
Aihetta aiemminkin esiin nostaneen Soininvaaran mielestä monet syyt puoltavat alueellisia palkkaeroja asumistuen sijasta.
Soininvaara kirjoittaa, että muutosta ei kuitenkaan voi tehdä yhdessä yössä, koska asunto- ja työmarkkinoiden sopeutumiselle on annettava aikaa.
Soininvaara ja keskustataustainen MTK:n ex-puheenjohtaja Esa Härmälä ovat kirjoittaneet Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimeksiannosta kaupungistumisraportin.
Härmälän ja Soininvaaran näkemysten lisäksi raportti sisältää EK:n linjauksia kaupunkipolitiikkaan.
Palkkaerojen suhteen Soininvaara ja Härmälä löysivät yhteistä säveltä.
Asumistukimenot ovat kasvaneet viime vuosina erittäin nopeasti.
– Suuri yhteiskunnallinen kysymys on, kuinka paljon Pihtiputaan mummojen täytyy tukea sitä kaupungeissa asumista verorahoillaan. Asumistuki on pääkaupunkiseudulla ennen kaikkea räjähtänyt. Olen ymmärtänyt, että täällä on kahden työssäkäyvän henkilön perheitä, jotka saavat asumistukea. Ei se näin voi olla, Härmälä sanoi.
Soininvaara otti esimerkiksi Helsingin ja Porin.
– Jos on suurin piirtein sama palkka samasta työstä Helsingissä ja Porissa, Porissa sillä pärjää hyvin ja Helsingissä siihen tarvitsee asumistuen. Jos meillä ei olisi asumistukea, meillä eivät siitä huolimatta loppuisi konstaapelit, perushoitajat eivätkä kaupan kassat, vaan niille pitäisi maksaa palkkaa. Jos niille maksettaisiin enemmän palkkaa, tällä olisi vaikutusta alueelliseen tasapainoon, Soininvaara sanoi raportin julkistustilaisuudessa.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies oli kysyttäessä varovainen arvioissaan alueellisista palkkaeroista ja niiden tarpeesta. Jo nyt on alueellisia palkkaeroja.
– Osaajista tietysti maksetaan erityisesti kasvukeskuksissa, mutta mitä tulee alueellisiin tesseihin tai vastaaviin, niin sen osalta toteaisin vaan, että meidän perussuunta on, että lisätään joustoja. Toimialan sisällä voidaan joustaa, ja yrityksessä voidaan joustaa, Häkämies sanoi.
EK esitteli kaupunkilinjauksiaan keskiviikkona.
EK:n mielestä seuraavan hallituksen on otettava kaupunkipolitiikka yhdeksi kärkihankkeeksi Suomen talouden menestyksen takaamiseksi.
Häkämiehen mukaan tarvitaan nopeampia liikenneyhteyksiä kaupunkialueiden välille, jotta useiden kaupunkien elinvoima voidaan varmistaa.