Siviilivihkimisen voi tulevaisuudessa hoitaa netissä – ministeri Vehviläinen kannattaa maistraattien yhdistämistä Väestörekisterikeskukseen

Väestörekisteri

Siviilivihkimisen voi tulevaisuudessa hoitaa internetissä ilman että tarvitsee mennä käymään maistraatissa, uskoo maistraattien tulevaisuutta selvittänyt Sitran vanhempi neuvonantaja Jouni Backman.

Pitkän kansanedustaja- ja ministeriuran tehnyt Backman esittää keskiviikkona julkistetussa selvityksessään, että maistraatit ja Väestörekisterikeskus yhdistetään uudeksi valtakunnalliseksi virastoksi vuoden 2020 alusta alkaen.

Suomessa on nykyisin yhdeksän maistraattia, joilla on 36 toimipistettä ja jotka työllistävät noin 600 henkeä.

Maistraatit vastaavat muun muassa alueensa väestötietojärjestelmästä ja nimenmuutosasioista. Maistraatin henkikirjoittaja suorittaa siviilivihkimiset ja hän toimii myös julkisena notaarina ja kaupanvahvistajana.

Backmanin mukaan digitalisaation eteneminen on johtanut siihen, että maistraattien fyysisten asioimispaikkojen merkitys on vähentynyt.

Tarve maistraattien asioimispaikoille vähenee entisestään, jos siviilivihkimisen voi tulevaisuudessa hoitaa digitaalisesti niin sanottua lohkoketjuteknologiaa hyväksikäyttäen.

Yhdistämisellä ei Backmanin mukaan olisi suoria henkilöstövaikutuksia. Maistraattien henkilöstömäärää on jo aiemmin päätetty supistaa vuoteen 2022 mennessä noin 470:een nykyisestä 600:sta.

Backman ei usko, että maistraattien ja Väestörekisterikeskuksen yhdistäminen mainittavasti näkyisi kansalaisten arjessa.

– Kansalaisille ei ole väliä, mikä organisaatio palveluja hoitaa, kunhan ne hoituvat, Backman sanoo.

Selvityksen vastaanottanut kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoo kannattavansa esitystä.

– Perehdymme valtiovarainministeriössä pian selvityksen yksityiskohtiin ja teemme sen jälkeen ripeästi ratkaisuja etenemisestä, Vehviläinen toteaa tiedotteessaan.

Vehviläisen mukaan yhdistetty virasto muodostaisi kokonaisuuden, jossa johtaminen, kehitystyö, tukipalvelut ja erikoistuminen voidaan toteuttaa vaikuttavammin ja kustannustehokkaammin.

– Pidän erittäin tärkeänä selvitysmiehen havaintoa siitä, että valtakunnallinen erikoistuminen ja tehtävien kokoaminen ja keskittäminen eivät suinkaan tarkoita tehtävien kokoamista yhteen fyysiseen paikkaan ja osoitteeseen.

Digitalisaation mahdollistama moderni toimintatapa tarjoaa minuisterin mielestä päinvastoin erinomaiset edellytykset toimintojen hajautuneelle sijoittumiselle.

– Tästä on esimerkkejä muun muassa Kelan ja Verohallinnon osalta. Mikäli valtio haluaa omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että myös kasvukeskusten ulkopuolelle voidaan ohjata julkisen puolen työpaikkoja, antaa digitalisaatio siihen hyvät mahdollisuudet, Vehviläinen muistuttaa.

Myös Väestörekisterikeskus kiitteli Backmanin esitystä.

Keskuksen mukaan yhdistäminen edistäisi asiakaspalvelua ja digitaalisten palveluiden kehittämistä.