Sirkka-Liisa Anttilasta keskustanaisten kunniapuheenjohtaja

Keskustanaiset

Suomen Keskustanaiset on nimittänyt uudeksi kunniapuheenjohtajakseen ministeri Sirkka-Liisa Anttilan. Nimitys tehtiin Suomen Keskustanaisten edustajakokouksen ensimmäisenä päivänä perjantaina, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Anttila toimi keskustanaisten puheenjohtajana vuosina 1994–2003. Naisjärjestö kehuu Anttilan kehittäneen toimintaa tuona aikana aktiivisemmaksi. Samoin järjestön talous saatiin tuolloin tasapainoon. Tuolloin hän toimi myös keskustan varapuheenjohtajana, vuoteen 2000.

Keskustanaiset luettelee muitakin kohokohtia Anttilan uran varrelta etenkin naisasian edistämisessä. Vuosina 2007–2015 hän toimi Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajana, Naisjärjestöt Yhteistyössä-järjestön puheenjohtajana ja pitkäaikaisena hallituksen jäsenenä.

– Yhtenä konkreettisena esimerkkinä tasa-arvotyöstä voidaan mainita, että vuonna 1986 Anttila oli yksi allekirjoittajista kirkolliskokouksen käsittelyyn tulleessa aloitteessa, joka käsitteli naispappeutta, jonka kirkolliskokous kyseisenä vuonna hyväksyi, keskustanaiset kertoo.

– Anttila on korostanut myös politiikassa naisten yhteistyötä yli puoluerajojen, naisten osallistumista päätöksentekoon sekä naisten oikeutta työelämässä etenemiseen. Hän on pitänyt esillä myös Suomen kansainvälisten velvoitteiden noudattamista esimerkiksi vaatimalla naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen niin kutsutun Istanbulin sopimuksen ratifiointia. Sopimuksen ratifiointi toteutui helmikuussa 2014.

Kansanedustajana hän istui vuosina 1983–1996 ja uudelleen 1999–2019. Näiden jaksojen välissä hän oli Euroopan parlamentin jäsen. Maa- ja metsätalousministerinä Anttila toimi vuosina 2007–2011. Hän on toiminut useampaan otteeseen myös eduskunnan varapuhemiehenä.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtajana Anttila toimi vuoden 2003–2007.

– Hän on uskaltanut tarttua johtaviin tehtäviin. Anttila on loistava esimerkki meille nuoremmille naisille niin työssä kuin arjessakin. Henkilökohtaisesti ihailen muun muassa tapaa, kuinka kunnioittavasti Sirkka-Liisa puhuu kaikissa yhteyksissä tärkeimmästä tukijastaan eli omasta puolisostaan Risto Anttilasta, keskustanaisten pääsihteeri Mervi Mäki-Neste kehuu.

Anttila asuu Forssassa, jonka kuntapolitiikassa hän on toiminut vuodesta 1977. Hänet valittiin valtuustoon myös viime sunnuntain vaaleissa.

Sirkka-Liisa Anttila seuraa Suomen Keskustanaisten kunniapuheenjohtajana ministeri Marjatta Väänästä, joka menehtyi lokakuussa 2020. Keskustanaisilla voi olla vain yksi kunniapuheenjohtaja kerrallaan.