Keskustanaisten veturi vaihtuu – "Tasa-arvo ei ole vielä valmis", paikasta luopuva Ulla Parviainen sanoo

Keskustanaiset

Keskustanaiset vaihtaa kesäkuussa pidettävässä edustajakokouksessa puheenjohtajaa, sillä järjestöä vuodesta 2017 johtanut Ulla Parviainen ilmoitti maaliskuussa luopuvansa tehtävästä. 

Parviainen sanoo tuntevansa kokouksen alla haikeutta ja kiitollisuutta. Vuodet naisjärjestön johdossa ovat tuoneet mukanaan paljon vaikuttamisen paikkoja keskustan sisällä. 

– On ollut erittäin antoisaa verkottua eri toimijoihin puolueessa ja olla monissa sellaisissa pöydissä, joissa asioihin voi vaikuttaa, hän summaa. 

Vuonna 1941 perustettu keskustanaiset täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Yksi liikkeen perusajatuksista on tasa-arvon edistäminen. 

Aika ajoin kuitenkin kuulee kritiikkiä, että tarvitaanko keskustanaisia enää.  

– Tarvitaan, vastaa Parviainen heti. 

Hän korostaa, että vaikka tasa-arvo on suomalaisessa yhteiskunnassa maailman kärkeä, ei se silti ole edelleenkään valmis. Paljon tehtävää on työelämässä, palkkauksessa, kotitöiden ja perhevapaiden jakautumisessa ja monessa muussa. 

– Eikä tasa-arvo tarkoita aina sitä, että naiset olisivat epätasa-arvoisessa asemassa. On asioita, joissa pojat ja miehet ovat altavastaajia. Myös sen korjaamiseksi pitää tehdä töitä. 

Tehtävää tasa-arvon suhteen on myös keskustan sisällä, Parviainen näkee. 

Isossa kuvassa asiat ovat todella hyvin. Keskustan puheenjohtaja, yksi varapuheenjohtajista ja puoluesihteeri ovat kaikki naisia. Myös puoluehallituksessa ja puoluevaltuustossa naiset ovat hyvin edustettuina. 

Konservatiivisia asenteita piilee kuitenkin kentällä. Parviaisen mukaan naiset eivät aina pääse kuntapolitiikassa keskustan riveissä esiin.  

– Esimerkiksi kunnanhallitusten ja -valtuustojen keskustalaisissa puheenjohtajissa saisi olla enemmän naisia. Meillä Kuusamossakaan ei ole koskaan ollut noissa tehtävissä keskustalaista naista. 

Naisia on Parviaisen mukaan hankalampi saada ehdolle vaaleihin. Usein syynä on perhekiireet, itseluottamuksen puute, ajatus siitä, ettei osaa. Miehillä vastaavia ei niin paljon ilmene. 

– Näen koulussa joka vuosi, että nuoret tytöt ovat innokkaita pyrkimään oppilaskuntaan ja vaikuttamaan muutenkin. Jotain tapahtuu siihen mennessä, kun he tulevat aikuisiksi, Kuusamon Rukan koulun rehtorina toimiva Parviainen sanoo. 

Vaikka tehtävät naisjärjestön johdossa päättyvät, ei Parviainen aio heittäytyä toimettomaksi. Ensi alkuun on tarkoitus tehdä pieniä remonttihommia sekä käsitöitä. 

Politiikkaakaan ei ole tarkoitus täysin jättää. Parviainen on valittu keskustanaisten Kuusamon paikallisyhdistyksen puheenjohtajaksi – ensimmäistä kertaa. 

Tulevaisuudessa saattaa olla tiedossa muutakin. 

– Odotan, että lainsäädäntötyö maakuntavaaleista etenee. Sitten voisin ehkä olla innokkaana ehdolla niissäkin vaaleissa. 

Suomen Keskustanaiset ry:n varsinainen edustajakokous järjestetään etäyhteyksin 18.–19. kesäkuuta. Puolueen puheenjohtajiksi pyrkivät järjestön istuvat varapuheenjohtajat, turkulainen Anna Sirkiä ja alajärvinen Sari Palmu

Kahdesta varapuheenjohtajan paikasta kisaavat Marjut Lehtonen Oulaisista, Päivi Mononen-Mikkilä Helsingistä, Maritta Mynttinen Hirvensalmelta, Johanna Paloranta Kokkolasta ja Tiina Räsänen Akaalta.