Sirkka-Liisa Anttilan motto: "Aina heikomman puolella"

Naisministerit

– Minä olen aina heikomman puolella. Koska vahvat pärjäävät muutenkin, vastaa Sirkka-Liisa Anttila valtioneuvoston sivuilta löytyvässä naisministereitä esittelevässä videohaastattelussa.

Häneltä on juuri kysytty, mikä on hänen mottonsa.

Kun Sirkka-Liisa Anttilasta tuli maatalousministeri, hänet yllätti se, kuinka suurin tarve ihmisillä oli päästä ministerin puheille.

– Ensimmäisen puolen vuoden aikana kaikki aika, mikä jäi EU-politiikalta jäljelle, varattiin erilaisille lähetystöille, hän muistelee.

Anttila ei koskaan suunnitellut poliittista uraa. Hän olisi halunnut kansakoulunopettajaksi.

– Mutta se ura kaatui huonoon laulutaitoon. Silloin kansakouluopettajan täytyi osata laulaa!

Eduskuntaan Sirkka-Liisa Anttila kuitenkin päätyi ja jo taloon tullessaan hän teki tietoisen valinnan: hän halusi maa- ja metsätalousvaliokuntaan.

Videolla Anttila muistelee niin tasa-arvolain käsittelyä 1990-luvulla kuin kolmesta naisesta koostunutta puhemiehistöä. Kokoomuksen Riitta Uosukaisen, demareiden Kerttu Törnqvistin ja Sirkka-Liisa Anttilan kaudella eduskunnan työskentelyä uudistettiin paljon.

– Eduskunnan yöistunnoista luovuttiin. Äänestämiset vain tarvittaessa silloin kun on pakko. Ja kello 18 jälkeen ei sitten myöskään enää äänestetty, jotta pienten lasten vanhemmat voivat lähteä lapsiaan hoitamaan kotiin.

Haastattelun lopussa Anttilalta kysytään Suomen tulevaisuudesta

– Meillä on kaikki mahdollisuudet, me olemme monissa asioissa maailman rikkain maa, hän vastaa.

– Meidän pitää osata tehdä viisaita päätöksiä, pitää kaikista ihmisistä yhtä hyvää huolta, koska vain yhtenäinen kansa menestyy.