Sipilä valmis nostamaan pakolaiskiintiötä – "Sydämeni sanoo, että sotaa pakenevalle ihmiselle jaetaan ateria ja tarjotaan yöpaikka"

Henkilökohtainen kiirastuli vei pääministerin maitohapoille
Politiikka

Sydämeni sanoo, että sotaa pakenevan ihmisen kanssa jaetaan ateria ja hänelle tarjotaan yöpaikka, keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä sanoi puheessaan keskustan puoluevaltuustolle tänään lauantaina.

Sipilä korosti, että näin on myös käynyt. Esimerkiksi kaikki turvapaikkaa hakeneet syyrialaiset ovat sellaisen myös saaneet. Sipilä myös torjui väitteen, että hänen hallituksensa olisi merkittävästi kiristänyt Suomen turvapaikkapolitiikkaa.

Samalla Sipilä totesi, että kaikki eivät tule Suomeen puhtaat jauhot pussissa. Hänen mukaansa turvallisuustilanteessa on tapahtunut muutos, ja suojelupoliisin seurannassa on paljon aikaisempaa enemmän ihmisiä.

Sipilän mielestä Euroopan pitäisi yhdessä löytää ratkaisu siihen, että tuhannet siirtolaiset saapuvat väärin toivein Eurooppaan.

Hänestä EU:n pitäisi auttaa ihmisiä lähempänä kriisialueita. Samalla kiintiöpakolaisia voitaisiin ottaa enemmän, kunhan se tapahtuisi kontrolloidusti.

Hän olisi valmis nostamaan Suomen pakolaiskiintiötä, jos asiassa saadaan aikaan Euroopassa laajuinen kokonaisratkaisu.

Yhteiskunnallisen keskusteluilmapiirin kahtiajakautuneisuus huolettaa Sipilää.

– Ääripäät saavat keskustelussa vallan. Tuntuu, että tolkun ääni, eli se mitä tavallisen suomalaisen sydän sanoo, ei saa sijaa.

En saanut itsestäni irti sitä, mitä olisin halunnut.

Juha Sipilä

Sipilä harmitteli puoluekokousväelle, että ei pystynyt johdattamaan puoluetta vaalivoittoon.

– Takkiin tuli, se on fakta. Tosiasia on, että johtajan pitää katsoa peiliin, kun haluttuja tuloksia ei saavuteta.

Sipilä pahoitteli, ettei ole saanut rakennettua kesäkuun puoluekokouksessa valittua puoluejohtoa voittavaksi joukkueeksi. Syyksi hän näki ajanpuutteen, sillä myös ”ministeritiimi” ja ”hallitustiimi” ovat vaatineet hänen aikaansa.

Sipilä myönsi, että viime kuukaudet ovat olleet hänelle raskaita.

– On myönnettävä, että edellisestä puoluevaltuuston kokouksesta alkanut henkilökohtainen kiirastuli ja raskas hallituspätkä ovat verottaneet voimia ja vieneet maitohapoille. En saanut itsestäni irti sitä, mitä olisin halunnut.

Keskustan puoluevaltuusto kokoustaa tänä viikonloppuna Tampereella.

Puoluevaltuusto on keskustan ylin päättävä elin puoluekokousten välisenä aikana, ja siihen kuuluu 135 jäsentä.