SDP:n Lindtman ei pidä maakuntaveroa toteuttamiskelpoisena – "Ei tämä ole missään vaiheessa ollut meille mikään kynnyskysymys"

Aluevaalit

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman katsoo, että maakuntaveroa ei voi tukea niin kauan kuin toteuttamiskelpoista mallia ei ole.

– Selvityksille ollaan annettu tuki, mutta ei ole toteuttamiskelpoista mallia kuten ollaan nähty, vaan se edellyttäisi valtavaa tasausjärjestelmää. Ei tämä ole missään vaiheessa ollut meille mikään kynnyskysymys, ryhmänjohtaja sanoi Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n järjestämässä aluevaalitentissä.

Muiden tehtävien lisäämisestä hyvinvointialueille Lindtman toteaa, että ”keskitytään nyt tähän soteen ja laitetaan nämä palvelut ja hoitoon pääsy kuntoon”.

SDP:ssä on tapahtunut selvä suunnanmuutos maakuntaveron suhteen. Pääministeripuolue on aiemmin korostanut, että maakuntavero toteutetaan osana sote-uudistusta.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen tyrmäsi myös maakuntaveron Suomen Yrittäjien aluevaalipaneelissa tiistaina.

– Teoriassa hyvä ajatus, käytännössä erittäin vaikea, Mäkynen totesi verotulojen tasausjärjestelmään viitaten.

SDP:n aluevaaliohjelmassa todetaan, että varojen kerääminen palveluiden rahoittamiseksi mahdollisimman lähellä lisäisi aluevaltuutettujen vastuuta äänestäjilleen ja loisi kannustimia tehokkaaseen ja säästeliääseen rahankäyttöön.

– Tällaisen rahoitusmallin toteuttamiseksi toistaiseksi toteuttamiskelpoisin esillä ollut malli on esitys uuden maakuntaveron luomiseksi. Näistä syistä SDP on kannattanut hyvinvointialueiden verotusoikeuden valmistelua.

Vaaliohjelmassa todetaan, että hyvinvointialueiden verotusoikeus on tällä hetkellä laajapohjaisessa valmistelussa ja mallin yksityiskohtiin voidaan ottaa kantaa työn valmistuttua.

Maakuntaverolle jyrkkä ei tulee kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta ja perussuomalaisia johtavalta Riikka Purralta.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoo, että maakuntaveroa ei tarvita nyt hyvinvointialueille siirtyviin tehtäviin eli sote- ja pelastuspalveluihin, ”eikä maakuntavero liikkuisi silloinkaan vielä jos jotkut maakuntaliittojen tehtävät siirtyisivät näille uusille alueille”.

Vihreiden puheenjohtajaa sijaistava Iiris Suomela jäi yksin puolustamaan maakuntaveroa keskiviikon tentissä.

Suomelan mukaan demokratian kannalta olisi tärkeää, että maakunnilla olisi mahdollisuus päättää rahoituksestaan.

– Olen kyllä todella huolissani, jos tulevilla hyvinvointialueilla ei ole mitään muuta mahdollisuutta vaikuttaa omaan rahoitukseen kuin kerätä enemmän palvelumaksuja kaikista sairaimmilta ja kaikista ikääntyneimmiltä. Mihin se sitten johtaa?

– Johtaako se siihen, että lakkautetaan syrjäseutujen terveyskeskukset, kun rahaa ei vain ole. Sitten pitää mennä kysymään Helsingistä valtiovarainministeriöstä, että saisiko lisää rahaa.