Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Käännytyslaki
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Helsingissä 19. kesäkuuta 2024. (Kuva: Lehtikuva)

SDP haluaa muutoksia käännytyslakiin – Kiistelty lakiesitys vaatisi kipeästi demarien tukea

Lakiesitystä voidaan muuttaa hallintovaliokunnassa. Tämän jälkeen sen perustuslainmukaisuutta voidaan arvioida vielä uudelleen.
Suomenmaa–STT/Tuomas Savonen, Emmi Tilvis 19.6.2024 18:45, muokattu 19.6.2024 18:45
a– a+
Käännytyslaki

SDP ei aio hyväksyä niin sanottua käännytyslakia ilman muutoksia lakiesitykseen. Asiasta kertoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Puolue myös edellyttää, että muutokset menevät vielä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, mikä voi hidastaa lain etenemistä.

Lailla voitaisiin rajoittaa turvapaikkahakemusten vastaanottamista rajatulla osalla Suomen valtakunnanrajaa enintään kuukauden ajan kerrallaan.

Eduskunnan suurimman oppositiopuolueen SDP:n käännytyslakikantaan kohdistuu suuri mielenkiinto, koska SDP:n kansanedustajat saattavat olla ratkaisevassa roolissa eduskunnan lopullisessa äänestyksessä lain hyväksymisestä.

Poikkeuslain hyväksyminen kiireellisessä järjestyksessä vaatii taakseen eduskunnan viiden kuudesosan enemmistön. 200. kansanedustaja eli puhemies ei äänestä. Jos muut 199 edustajaa ovat paikalla, lakiesityksen läpimeno kestää vain 33 vastaan äänestävää kansanedustajaa.

Lakiesitystä vastustavilla vasemmistoliitolla ja vihreillä on yhteensä 24 edustajaa, joten kymmenen muiden puolueiden edustajaa voisivat ratkaista äänestyksen tuloksen.

Tuppuraisen mukaan SDP:n eduskuntaryhmä ei voi hyväksyä lakiesitystä sen nykyisessä muodossa.

– Tämä kävi ilmeiseksi perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen, että sellaisenaan hallituksen esitys ei tule menemään eduskunnasta läpi, me emme voi sitä puoltaa, sanoo Tuppurainen STT:lle.

Perustuslakivaliokunnan tiistaina antaman lausunnon mukaan on ilmeistä, että käännytyslaki on ristiriidassa kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin kuuluvan ehdottoman palautuskiellon kanssa.

Lausunnon mukaan käännytyslaki voidaan kuitenkin säätää poikkeuslakina, kunhan siihen lisätään sääntelyä oikeusturvakeinoista.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Nasima Razmyar vastustaa käännytyslakia. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Tuppuraisen mukaan SDP vaatii lakiesitykseen vähintään perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset, mutta tarvittaessa myös muita muutoksia.

Tuppurainen nostaa esiin lakiesityksen kohdan, jonka mukaan maahan pyrkivällä olisi vuorovaikutustilanteessa rajavartijan kanssa mahdollisuus esittää todisteet tilanteestaan.

Hallintovaliokunnan pitäisi työstää sitä, miten vuorovaikutustilanteeseen liittyvät menettelyt järjestetään niin, että kansainvälistä suojelua tosiasiassa tarvitseville voidaan tarjota suojelua.

Lisäksi SDP edellyttää, että muutokset käsitellään vielä perustuslakivaliokunnassa.

– Tullaan pyytämään niin sanottu B-lausunto, pidämme tätä välttämättömänä.

SDP:n eduskuntaryhmä pyrkii lopulta muodostamaan yhteisen kannan lakiesityksestä.

– Tulemme luonnollisesti näin suuren kokoluokan asiassa pyrkimään ryhmän yhteiseen näkemykseen, sanoo Tuppurainen.

SDP:n kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Nasima Razmyar on vastustanut hallituksen esitystä käännytyslaista alusta asti.

Razmyar pitää lähtökohtaisesti ongelmallisena sitä, että hallintovaliokuntaan edennyt lakiesitys on ristiriidassa perustuslain ja kansainvälisen oikeuden kanssa.

– Nyt kun me menemme perustuslakivaliokunnan lausunnolla eteenpäin hallintovaliokuntaan, niin pidän sitä vaikeana, koska me olemme lähtökohtaisesti valmiiksi tekemisissä sellaisen vaihtoehdon kanssa, joka rikkoo perustuslakia ja kansainvälistä oikeutta, kertoo Razmyar STT:lle.

Razmyarin mukaan eduskunnan tulisi vaatia perustuslakia noudattava esitys viimeistään perustuslakivaliokunnan toisen tarkastelun jälkeen.

Razmyarin mukaan ”se matka on aika pitkä”, että lakiesitys saataisiin siihen kuntoon, että hän voisi sen hyväksyä. Razmyarin mielestä valtion allekirjoittamien kansainvälisten sopimusten kanssa ei ole olemassa mitään välimallia.

– Joko niitä noudatetaan tai sitten ei.

Myös SDP:n Elisa Gebhard on suhtautunut käännytyslakiin kriittisesti. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Myös kansanedustaja Elisa Gebhard (sd.) on sanonut, ettei esitettyä lakia pitäisi voida säätää poikkeuslakinakaan.

Hän kirjoitti tiistai-iltana viestipalvelu X:ssä, että oli läsnä perustuslakivaliokunnan kokouksessa varajäsenenä ja kannatti vasemmistoliiton Anna Kontulan vaihtoehtoista lausuntopohjaa.

Gebhard ei kuitenkaan osallistunut äänestykseen, koska varaedustajaa ei tarvittu enää.

Oppositiopuolue vihreiden riveistä on ajoittain löytynyt ymmärrystä joillekin hallituksen esityksille, mutta puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne arvioi, että eduskuntaryhmä on varsin yksimielisesti käännytyslakia vastaan.

– Me emme ole tästä ryhmäpäätöstä tehneet. Valiokuntakäsittelyhän on vielä kesken, mutta hyvin kriittinenhän meidän ryhmämme on ollut alusta asti, Harjanne sanoo STT:lle.

Harjanne ei usko, että hallintovaliokunnassa lakiin oltaisiin tekemässä sellaisia muutoksia, että vihreät voisivat sen hyväksyä.

– Se pitäisi jumpata aivan kokonaan toisenlaiseksi perusteita myöten. En ole kuullut, että tällaista oltaisiin tekemässä.

Harjanteen mukaan perustuslakivaliokunta ”potkaisi tölkin aika kovaa hallintovaliokunnan päätyyn”, joten hallintovaliokunta joutuu ottamaan kantaa hyvin perustavanlaatuisiin kysymyksiin. Harjanteen mukaan käännytyslaki pitäisi hallintovaliokunnan jälkeen käsitellä vielä uudelleen perustuslakivaliokunnassa.

Atte Harjanne
Atte Harjanteen mukaan vihreät ovat melko yksimielisesti käännytyslakia vastaan. KUVA: Hanne Salonen/Eduskunta

Oppositiossa keskusta on kertonut puolueen olevan valmis tukemaan lakia.

Hallituspuolueista erityisesti RKP on kipuillut käännytyslain kanssa. Puolueen kansanedustajista etenkin Eva Biaudet on kommentoinut hallituksen esitystä kriittisesti.

STT ei keskiviikkona tavoittanut Biaudet’ta kommentoimaan käännytyslakia perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen.

Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps.) ei keskiviikkona halunnut esittää minkäänlaista arviota siitä, kuinka kauan hallintovaliokunnalla menee käännytyslakia koskevan mietinnön valmiiksi saamisessa.

Hallintovaliokunnan nettisivuilla julkistetussa ensi viikon kokoussuunnitelmassa valiokunnalle on merkitty kokoukset maanantaista torstaihin. Juhannuksen jälkeisenä maanantaina hallintovaliokunnan jäsenet kokoontuvat aamuyhdeksältä kuulemaan asiantuntijoita.

Myös perjantain kohdalla on kokousvaraus. Käännytyslaki on ensi viikolla ainoa valiokunnan käsittelyssä oleva asia.

Torstain kohdalla lukee, että tuolloin suoritettaisiin asian yksityiskohtainen käsittely, mikä viittaisi siihen, että mietinnön käsittely olisi loppusuorallaan. Peltokankaan mukaan kyseessä on kuitenkin vain suunnitelma, johon saattaa hyvinkin tulla muutoksia.

– Katsotaan nyt miten tämä juoksutus kulkee. Tässä ei ole mitään kiveen hakattua aikataulua, Peltokangas sanoi STT:lle.

– Valiokunnissa tehdään aina viikkosuunnitelma, mutta asiathan aina elävät. Riippuen siitä miten kuulemiset ja keskustelut edistyvät siihen saattaa tulla muutoksia, hän jatkoi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Peltokangas ei halunnut arvioida, venyykö mietinnön valmistuminen mahdollisesti heinäkuun puolelle.

– En lähde tätä arvioimaan. Toivon, että valiokunta saa täyden työrauhan. Valiokunnalla pitää olla työrauha ja se aika käytettävissä minkä se tarvitsee, hän sanoi.

Onko valiokunta valmis kokoontumaan kesken kesälomien mietinnön valmiiksi saamiseksi?

– Puheenjohtaja on valmis, valiokunnan kantaa en voi sanoa, koska tästä asiasta ei ole keskusteltu, Peltokangas sanoi.

Hallintovaliokunta on käsitellyt käännytyslakia jo toukokuun lopulta lähtien. Asia on ollut valiokunnan kokouksissa esillä toistakymmentä kertaa ja sen tiimoilta on järjestetty kymmeniä asiantuntijoiden kuulemisia.

Lue myös

Varoitus: Putinin "itsemurhamotoristit" ilmestyivät taisteluiden polttopisteeseen

Se on käytännössä itsemurhatehtävä, sillä he eivät tule koskaan takaisin, sanoo Ukrainan asevoimien...
5.7.2025 21:48

Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti

Monipuolista ja kasvispainotteista ruokavaliota noudattavat säästyvät muita todennäköisemmin monilta kroonisilta sairauksilta seitsemänkymppiseksi saakka...
5.7.2025 20:00

Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin

Suomalaisista 44 prosenttia kertoo kotitalousvähennykseen tehdyn muutoksen vaikuttavan heidän suunnittelemiensa remonttien teettämiseen. Suomalaiset remontoivat...
5.7.2025 14:30

Aihetunnisteet

käännytyslaki Politiikka

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Lopettamisaalto järkyttää: ”Yrittäjiä kurittavat nyt todella monet asiat”
Uutiset | 4.7.2025 11:35
Nato-maassa soitetaan hälytyskelloja: Tämä ihmetyttää Venäjän hirmutappioissa
Uutiset | 3.7.2025 21:03
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Kannattaako pilvisellä säällä tankata D-vitamiinia purkista? – Tutkija vastaa
Uutiset | 3.7.2025 9:23
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tieku: Suosikkijuoma voi pidentää elämää, mutta se pitää nauttia oikealla tavalla
Uutiset | 3.7.2025 23:00
Uuvahdus voi tulla kalliiksi – älä unohda näitä asioita ukonilman uhatessa
Uutiset | 3.7.2025 20:45
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Kekkosenkin konsti on pelastanut suomalaisten henkiä jo 50 vuotta
Uutiset | 1.7.2025 20:45
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Kannattaako pilvisellä säällä tankata D-vitamiinia purkista? – Tutkija vastaa
Uutiset | 3.7.2025 9:23
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Kiinasta Ukraina-jyrähdys: ”Bensaa liekkeihin”
Uutiset | 4.6.2025 21:02
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01

Uusimmat

Varoitus: Putinin ”itsemurhamotoristit” ilmestyivät taisteluiden polttopisteeseen
Uutiset | 5.7.2025 21:48
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00
T&A: Läpimurto – auringonpimennyksen voi tehdä keinotekoisesti
Uutiset | 4.7.2025 23:00
Mitä tehdä Syyrian vierastaistelijoille? – ”He ovat tavallaan syyrialaisia, halusimme tai emme”
Uutiset | 4.7.2025 22:02
Autoilija: Tällaisessa tilanteessa sinulla tulee olla älypuhelin
Uutiset | 4.7.2025 21:30
Tutkimus: Lihavuus jää solujen muistiin – laihtumisesta huolimatta palautuminen voi kestää vuosia
Uutiset | 4.7.2025 21:00
Zelenskyi puhelustaan Trumpin kanssa: Sovimme työskentelevämme ilmapuolustuksen vahvistamiseksi Ukrainassa
Uutiset | 4.7.2025 17:06
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Toimittajalta | Rahaa on – olisiko aika palauttaa Kauhavan lentosotakoulu ja Pohjois-Karjalan prikaati?
Uutiset | 21.6.2025 8:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Varoitus: Putinin ”itsemurhamotoristit” ilmestyivät taisteluiden polttopisteeseen
Uutiset | 5.7.2025 21:48
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Julkinen talous on kansalaisten palvelija, ei isäntä
Mielipide | 1.7.2025 12:46
Lukijalta: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen
Mielipide | 1.7.2025 12:52

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste