Sauli Niinistö kertoi puhelimitse Vladimir Putinille, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä lähipäivinä – "Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen"

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan Niinistö kertoi Putinille Suomen turvallisuusympäristön muuttuneen perusteellisesti
Nato-jäsenyys

Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet lauantaina puhelimitse, kertoo presidentin kanslia tiedotteessa. Puhelimessa Niinistö kertoi Putinille, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä lähipäivinä.

Niinistö sanoi myös, että Venäjän loppuvuodesta 2021 esittämät vaatimukset Natoon liittymisen estämisestä sekä Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristön perusteellisesti.

–  Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen ja se käytiin vailla kärjistyksiä. Jännitteiden välttämistä pidettiin tärkeänä, Niinistö sanoo tiedotteessa.

Niinistö toteaa sanoneensa presidentti Putinille jo heidän ensitapaamisessaan vuonna 2012, että jokainen itsenäinen kansakunta maksimoi oman turvallisuutensa. Tästä on hänen mukaansa kyse myös nyt.

–  Liittymällä Naton jäseneksi Suomi vahvistaa omaa turvallisuuttaan ja ottaa vastuunsa. Se ei ole keneltäkään pois. Suomi haluaa jatkossakin hoitaa rajanaapuruuden tuottamat käytännön kysymykset asiallisesti ja ammattimaisesti, tiedotteessa kirjoitetaan.

Presidentti Niinistö kertoo toistaneensa syvän huolensa Venäjän Ukrainassa käymän sodan aiheuttamista inhimillisistä kärsimyksistä. Tiedotteen mukaan hän korosti rauhan välttämättömyyttä ja välitti myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin aiemmin samalla viikolla esittämät viestit siviilien evakuoinnin turvaamisesta.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.