SAK:ssa ei enää haikailla keskitettyä sopimusta

Työmarkkinat

Metsäteollisuuden irtautuminen Elinkeinoelämän keskusliitosta päätti lopullisesti spekulaatiot keskitetystä palkkaratkaisusta, uskoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Hyvin epätodennäköistä se oli jo sitä ennen, koska EK on muuttanut sääntöjään siten, ettei liitto enää tee keskitettyjä sopimuksia.

– Ensi syksynä on varmasti liittokierros, mutta minkälainen ja kuinka koordinoitu, on toinen kysymys, Eloranta sanoo.

Työmarkkinajärjestöjen on määrä aloittaa Suomen uuden palkkamallin valmistelu lähiviikkoina. Neuvotteluiden käynnistämisestä tai aikataulusta ei kuitenkaan ole vielä sovittu.

Palkkamalli ei näillä näkymin valmistu ennen ensimmäisten työehtosopimusten umpeutumista ensi syksynä. Eloranta uskoo, että vuoden kuluttua ovat tiedossa vasta raamit.

– Vuosien ja sopimuskierrosten kuluessa malli täydentyy ja kehittyy.

Työehtosopiminen siirtyy ammattiliittojen kontolle, mikä pakottaa keskusjärjestöt pohtimaan rooliaan. Elorannan mukaan SAK haluaa säilyttää keskusjärjestöillä vahvan koordinaation ja mahdollisuuden ajaa laajoja tavoitteita kuten naisten ja miesten samapalkkaisuus ja palkkojen solidaarisuus.

Palkansaajapuoli ei hyväksy mallia, jossa vientisektori yksinään määrittelisi kaikkien suomalaisten palkankorotusvaran. Palkkatason määrittelyä ei haluta antaa myöskään ulkopuoliselle asiantuntijataholle.

– Taustadataa tarvitaan aina. Siihen, että jokin ulkopuolinen taho tai asiantuntijapaneeli määrittelisi palkankorotusvaran, ei tietenkään olla valmiita.