Sähköliiton lakot laajenevat sähköntuotantoon – ensi viikolla työnseisaukset Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloissa
Sähköliitto järjestää ensi viikolla poliittiset työnseisaukset Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloissa sekä useissa vesivoimalaitoksissa. Vuorokauden pituiset työnseisaukset järjestetään keskiviikkona Loviisan ja torstaina Olkiluodon ydinvoimalassa sekä perjantaina vesivoimaloissa.
Lakon piirissä ovat perjantaina kaikki Kemijoki Oy:n, Pohjolan Voiman ja Tornionlaakson Voiman vesivoimalaitokset sekä Fortumin Oulujoen vesivoimalaitos.
Liiton tiedotteen mukaan työnseisausten piirissä olevien ydinvoimalaitosten ja vesivoimaloiden yhteenlaskettu teho on noin 6 000 megawattia.
Tämä on ensimmäinen kerta, kun Sähköliitto ulottaa viime syksynä alkaneet poliittiset työtaistelutoimensa laajasti sähköntuotantoon.
Liitto vastustaa lakoilla Petteri Orpon (kok.) hallituksen työmarkkinauudistuksia. Lakot ovat osa ammattikeskusjärjestö SAK:n Painava syy -työtaistelukampanjaa.
Aiemmin myös Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet ensi viikolle laajasta kolmipäiväisestä lakosta. Lakko on määrä järjestää Sähköliiton lakon tavoin keskiviikosta perjantaihin.
Teollisuusliitosta työnseisauksen piirissä on noin 60 000 teollisuuden työntekijää ja Prosta 7 000.
Jos lakot toteutuvat, ne pysäyttävät suuren osan suomalaista teollisuutta. Lakot koskisivat teknologiateollisuutta, metsäteollisuutta, kemianteollisuutta ja muita aloja.
Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti kertoo STT:lle, että ensi viikolle ilmoitetut työnseisaukset eivät aja voimalaitosten sähköntuotantoa alas. Lakot vaikuttavat tuotantoon vain siinä tapauksessa, jos laitoksiin tulee niiden aikana vikaantumisia, Väntti sanoo.
Väntin mukaan lakkoihin osallistuu yhteensä 500 Sähköliiton jäsentä, jotka työskentelevät laitosten tuotanto-, huolto- ja kunnossapitotehtävissä.
– Kyllä tässä on olemassa merkittävä uhka, että tuotantoa voidaan joutua ajamaan jossain määrin alas, Väntti sanoo.
– Jos voimalaitoksissa tulee lakossa olevien työntekijöiden töihin liittyviä vikaantumisia, tällaisen vian korjaava tai ehkäisevä henkilökunta puuttuu.
Väntti lisää, että Sähköliitolla on jatkossa valmius myös tätä järeämpiin työtaistelutoimiin, jos hallitus ei peräänny suunnitelmistaan ja ryhdy neuvottelemaan palkansaajapuolen kanssa työmarkkinauudistuksista.
– Viestimme hallitukselle on, että nyt ilmoitetut lakot ovat vähintään vakava varoitus, Väntti sanoo.
– Meillä on valmius pohtia vielä kovempia toimia, jotka ovat vaikutuksiltaan sitten ihan eri luokkaa.
Energia-alan yritysten etujärjestö Energiateollisuus pitää Sähköliiton ilmoittamia lakkoja ydinvoimaloihin ja vesivoimalaitoksiin vastuuttomina.
Energiateollisuus sanoo tiedotteessaan, että lakkojen hintavaikutukset ovat ennakoimattomia ja riippuvat säästä, kulutuksesta ja muusta tuotannosta. Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK sanoo viestipalvelu X:ssä, että lakkoilmoitus on ”ennenkuulumaton” ja voi vaarantaa energian riittävyyden.
Energiateollisuuden työmarkkinajohtaja Timo Yli-Koivisto sanoo STT:lle, että lakko on käytännössä kohdennettu sähkön tuotantoon ja jakeluun.
– Lakkoilmoituksessa sähkön tuotantoa ja jakelua ei ole rajattu lakon ulkopuolelle, Yli-Koivisto kertoo.
– Sähköliittohan on yleensä aina lakkoilmoitukset antaessaan rajannut ne ulkopuolelle. Nyt näin ei ole tehty, joten eikö tässä tapauksessa tuotantokin ole lakon piirissä.
Yli-Koiviston mukaan lakon vaikutukset sähkön hintaan ja tuotantoon ovat ”tuurista kiinni”. Kaikki riippuu siitä, sattuuko voimaloihin tulemaan vikoja lakon aikana.
– Energian tuotanto ja jakelu voivat pysähtyä, mutta se riippuu mahdollisten häiriöiden ja vikojen laajuudesta sekä laadusta, hän toteaa.