Saarikko: Velkavaihde ei saa jäädä päälle

Keskusta

Velanotolla ei ratkaista Suomen ongelmia, painottaa keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Saarikko muistutti linjapuheessaan Helsingin keskustakirjasto Oodissa, että velalla voidaan ostaa vain aikaa.

– Meidän pitää rakentaa koko ajan polkua ulos ja miettiä, miten talous tasapainotetaan, kun korona ei enää sanele politiikan tärkeysjärjestysten listaa.

Saarikon mukaan minimitavoitteena tulee olla, että julkisen talouden velkasuhde saadaan vakautettua kymmenen vuoden aikahaarukassa vajaaseen 80 prosenttiin suhteessa BKT:hen.

– Mieluummin kuitenkin pitäisi tavoitella julkisen talouden tasapainoa samassa tai hieman pidemmässä aikataulussa, jolloin saamme velkasuhteen taas laskemaan. Se on tärkeää, että pystymme vastaamaan myös tuleviin talouden kriiseihin.

Saarikon mukaan julkisen talouden pitää samalla vahvistua noin viidellä miljardilla eurolla.

Saarikko pitää suomalaisten huolestumista valtion velanotosta terveenä ilmiönä.

– Näin suurta velanottoa ei pidäkään ottaa vastaan olankohautuksella. Meidän päättäjien pitää pystyä perustelemaan se, miksi velka kasvaa niin paljon.

Samaa perusteluvaatimusta pitää Saarikon mielestä edellyttää niiltä poliittisilta liikkeiltä, jotka omien sanojensa mukaan pärjäisivät pienemmällä velanotolla.

– Mitä silloin jätetään hoitamatta – koronatestitkö vai peruspalveluiden turvaaminen kunnissa?

Saarikon mukaan juuri nyt on tärkeintä ylläpitää kotimaista kysyntää ja saattaa yritykset yli kriisivaiheen.

– Siksi tämän ja ensi vuoden ajan elämme elvytysvaihetta. Elvytyksen tulee suuntautua – ja tämän viikon budjettiriihen jälkeen voimme sanoa, että se suuntautuu – ennen kaikkea Suomen uuden menestyksen rakentamiseen.

Saarikon mukaan talouden pohjan vahvistaminen vaatii myös uudistuksia, keskustalle tärkeimpinä sosiaali- ja terveyspalveluiden ja sosiaaliturvan uudistaminen.

Osana kestävää taloutta Suomi tarvitsee Saarikon mukaan myös pitkän tähtäimen investointiohjelman.

– Edeltäjäni keskustan puheenjohtajana, Katri Kulmuni, julkaisi ennen Oulun puoluekokousta koko Suomen strategisen investointiohjelman, jossa todetaan, että “Suomella pitää olla strateginen näky, visio, investointien vauhdittamiseksi tuottavuutta lisääviin kohteisiin ja alueellisesti tasa-arvoisella tavalla”.

Saarikko sanoi olevansa tavoitteesta tismalleen samaa mieltä.

– Investointikohteet pitää valita siten, että ne samalla palvelevat digitalisaatiota sekä Suomen uudistamista biotalous- ja kiertotalousyhteiskunnaksi.

Tavoitteena tulee Saarikon mielestä olla mahdollisimman pitkälle Suomessa tapahtuva jalostus. Suomella pitää jälleen kerran olla malttia vaurastua, hän painotti.

– Strategisen investointiohjelman kehittäminen Katrin ohjelman pohjalta tulee olemaan keskeinen osa keskustan omaa talous- ja elinkeinopoliittista valmistelua.