Saarikko: "Tummat pilvet ovat lisääntyneet" – VM ehdottaa ylimääräistä lapsilisää sekä matkakuluvähennyksen korotuksen ja jakeluvelvoitteen alentamisen jatkamista

Budjettiehdotuksen loppusumma ensi vuodelle 79,5 miljardia
Politiikka

Hintojen noususta johtuen valtiovarainministeriö esittää, että matkakuluvähennyksen tavanomaista suurempaa enimmäismäärää jatketaan ensi vuonna. Vähennys pysyisi vähintään 30 sentissä kilometriltä. Tämä on astunut voimaan jo tänä vuonna heinäkuun alusta.

Lisäksi jakeluvelvoitteen alentamista ehdotetaan jatkettavaksi myös ensi vuonna.

–  Tämä on ollut toimi, joka bensapumpuilla on näkynyt hinnanalennuksena, ja se on ollut kustannustehokas vaihtoehto, joka ei valtion kassan tuloja heikennä, sanoi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) tiedotustilaisuudessa.

Hän esitteli valtiovarainministeriön (VM) ehdotusta ensi vuoden valtion talousarviosta.

Seuraavien viikkojen aikana on tarkoitus myös selvittää mahdollisia toimia korkean sähkön hinnan vaikutusten lievittämiseksi.

Lisäksi ehdotetaan ylimääräisen lapsilisän maksamista joulukuussa eli tuplalapsilisää jokaisesta lapsesta. Tästä ehdotuksesta Saarikko kertoi julkisuuteen jo eilen. Ehdotus ei sinänsä koske ensi vuoden budjettia, koska korotus tehtäisiin jo tänä vuonna.

–  Näiden koronavuosien jälkeen satsaus lapsiin ja nuoriin olisi paikallaan, hän sanoi.

Ensi vuoden budjettiehdotuksen loppusumma on 79,5 miljardia euroa. Ehdotus on 6,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Määrärahatasoa nostaa erityisesti sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisen siirtyminen kunnilta valtion rahoittamien hyvinvointialueiden vastuulle. Alijäämä uhkaa kasvaa tulevina vuosina, koska ikääntyneistä aiheutuu menoja, Saarikko kertoi.

Saarikko sanoi tummien pilvien lisääntyneen taloudellisen tilanteen osalta. Hänen mukaansa näyttää siltä, että hintojen nousu uhkaa pitkittyä ja talouden kasvu sen myötä hyytyä. Taantuman riski on hänen mukaansa kohonnut.

Talouden tilan hän sanoi muuttuneen nopeasti kesänkin aikana ja huonompaan suuntaan.

Budjetoitu valtionvelka nousee arviolta 144 miljardiin euroon ensi vuoden lopussa.

Ansiotulojen verotukseen VM ei päätynyt esittämään kevennystä.

–  Jätämme tuon harkintaan, ja seuraamme tarkkaan talouden kehitystä. Saamme käyttöömme lähiviikkoina uusimmat ennusteet talouden tilanteesta. Saamme myös lisää tietoa, minkälaisissa tunnelmissa palkkaratkaisuja eri liitoissa ja eri tahoilla valmistellaan, hän sanoi.

Saarikko on linjannut ansiotuloverotuksen kevennyksen olevan mahdollista vain, jos voidaan olla varmoja, että työmarkkinajärjestöt sopivat järkevästä palkkaratkaisusta syksyllä. Hän on korostanut myös, että mahdollinen veronalennus kannattaisi toteuttaa vasta, jos taantuman uhka Suomessa suurenee.

Ansiotuloverojen mahdollisen kevennyksen mittakaavasta ja ajoituksesta on hänen mukaansa perusteltua keskustella koko hallituksen budjettiriihessä.

Polttoaineveroon ministeriö ei myöskään esittänyt alennusta.

–  Emme voi olla varmoja, että se näkyisi bensatankeilla, hän sanoi.

Saarikko sanoi, että ministeriö puoltaa nyt vain välttämättömiä menolisäyksiä ensi vuodelle. Muun muassa poliisien rahoitustasoa nostetaan 17,5 miljoonalla eurolla, jotta poliisin toiminnan taso säilyy tämän vuoden tasolla ja poliisien määrä pysyy vähintään 7  500 henkilötyövuodessa.

Huomenna julkistetaan koko ministeriön ehdotus. Ensi vuoden budjetista sovitaan kuitenkin lopullisesti vasta koko hallituksen kesken. Hallitus neuvottelee kuun vaihteessa valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviosta niin sanotussa budjettiriihessään.

Keskeiseksi teemaksi noussee hintojen nousun kanssa painiskelevien kansalaisten tilanteen helpottaminen. Puolueet ovat väläytelleet monenlaisia toimia mahdollisena vastauksena hintojen nousuun.

Taloustieteilijät ovat varoitelleet merkittävistä veronalennuksista tai muista helpotuksista kesken korkeasuhdanteen.