Ruuan hamstraus alkoi Yhdysvalloissa – "Varaudun pahimpaan"
Amerikkalaiset kuluttajat ovat aloittaneet elintarvikkeiden hamstrauksen presidentti Donald Trumpin käynnistämän tullisodan kiihtyessä, uutistoimisto Reuters raportoi.
Reutersin haastattelemien Walmartin ja Costcon asiakkaiden mukaan heidän strategiansa on kerätä mahdollisimman isot elintarvikevarastot ennen kuin Trumpin hallinnon uusin tuontitullikierros astuu keskiviikkona voimaan.
− Ostan tuplasti kaikkea − papuja, säilykkeitä, jauhoja, mitä vain, Thomas Jennings, 53, sanoo Reutersille.
Kuten kasvava määrä amerikkalaisia kuluttajia, Jennings uskoo vähittäismyyntihintojen nousevan tullien vuoksi.
– Taantuma on tulossa, ja varaudun pahimpaan, hän sanoo.
Maggie Collins, 60, ja Angelo Barrio, 55, sanovat Reutersille olevansa huolissaan Trumpin kaaosta luovasta toiminnasta ja tullien vaikutuksista eläkeläisiin.
Collins täytti ostoskorinsa Walmartissa suihkugeeleillä ja terveyssiteillä. Barrio on ryhtynyt ostamaan tuotteita, joilla on pitkä säilyvyys, koska hän pelkää jälleenmyyjien siirtävän tullien kustannukset asiakkailleen. Costcosta hän osti hammastahnaa, saippuaa, vettä ja riisiä.
Walmartissa hän nappasi mukaansa vielä kaksi pulloa oliiviöljyä, mikä nosti hänen kokonaisvarastonsa 20 pulloon.
− Et voi koskaan olla varma, kuinka paljon tarvitset, hän sanoo.
Barrio suhtautuu myötätuntoisesti Kiinaan, jota Trump uhkasi maanantaina 50 prosentin lisätulleilla.
− Heitä yksinkertaisesti rangaistaan ilman heidän omaa syytään. Olen aina ollut iloinen siitä, että he pystyvät tarjoamaan meille asioita näin halvalla.
Riippumattoman, voittoa tavoittelemattoman tutkimuslaitoksen Tax Foundationin mukaan Trumpin uudet tuontitullit maksavat amerikkalaisille 3,1 biljoonaa dollaria seuraavien kymmenen vuoden aikana, mikä tarkoittaa noin 2 100 dollarin veronkorotusta kotitaloutta kohden pelkästään vuonna 2025.
Vaikka monet kuluttajat suhtautuvat tilanteeseen odottavasti, osa pelkää, että mikä tahansa paniikki voi laukaista hamstrauksen, joka voimistuu entisestään inflaatio-odotusten vuoksi.
Los Angelesin ulkopuolella toimivan, toimitusketjuja hallinnoivan GCG-yrityksen perustaja Manish Kapoorin mukaan tullit herättävät pelkoa siitä, että kauppojen hyllyt saattavat tyhjentyä samalla tavoin kuin koronapandemian aikana, jolloin toimitusketjujen häiriöt johtivat tuotepulaan ja inflaatioon.
− Näimme tämän myös koronan aikana, jolloin ihmiset ryntäsivät kauppoihin tyhjentämään hyllyjä, tarvitsivatpa he tavaroita tai eivät. Tilanne ei ole samalla tasolla, mutta ihmiset ovat huolissaan kustannusten noususta, ja ryhtyvät siksi varastoimaan, Kapoor sanoo Reutersille.