Ruotsi kohotti puolustusvalmiuttaan Itämerellä ja Gotlannissa – “Sotilaallinen aktiivisuus alueella alkaa olla kylmän sodan tasolla“

Ruotsi

Ruotsin puolustusvoimat kertoo kohottaneensa sotilaallista valmiuttaan Itämerellä. Syynä on sekä Venäjän että länsimaiden lisääntynyt sotilaallinen toiminta merialueella.

Tämä on tehnyt tilanteesta vaikeammin ennustettavan, mistä Ruotsin puolustusvoimien mukaan ovat osoituksena tapahtumat Valko-Venäjällä.

Valmiuden kohottamisen tavoitteena on puolustusvoimien mukaan tehostaa valvontaa Itämeren alueella niin merenpinnalta kuin ilmasta käsin. Lisäksi sotilaallista läsnäoloa Gotlannin saarella vahvistetaan.

–  Me osoitamme läsnäoloamme ja keräämme tiedustelutietoa, kertoo puolustusvoimien operaatiopäällikkö, vara-amiraali Jan Thörnqvist.

Thörnqvistin mukaan sotilaallinen aktiivisuus on Itämerellä tasolla, jollaista ei ole nähty sitten kylmän sodan.

–  Parhaillaan on käynnissä Venäjän sotaharjoitus, ja myös Naton alukset ja lentokoneet toimivat lähialueellamme, Thörnqvist jatkaa.

Hänen mukaansa valmiuden kohottaminen on viesti kaikkiin ilmasuuntiin siitä, että Ruotsi on kiinnostunut seuraamaan tapahtumia lähialueellaan.

–  Siihen meillä on täysi oikeus, operaatiopäällikkö muistuttaa.

Todennäköisyys sotilaalliselle hyökkäykselle Ruotsia vastaan on kuitenkin edelleen matala, puolustusvoimien tiedotteessa todetaan.

Valmiuden kohottamisesta kertoi Suomessa aiemmin MTV:n uutiset.