Ruokahävikki kuriin uusilla innovaatioilla – suomalaiskuluttajille tarjolla mielenkiintoinen rooli
Ruokahävikki on yksi kestävän kehityksen keskeisistä haasteista. Euroopassa ruokahävikkiä syntyy noin 88 miljoonaa tonnia vuodessa, joka vastaa 20 prosenttia tuotetusta ruuasta.
Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa toimiva ruokahävikin ja kiertotalouden tutkimusryhmä Wastebusters on mukana marraskuussa alkaneessa LOWINFOOD-hankkeessa, jossa testataan ja kehitetään innovaatioita ruokahävikin vähentämiseksi.
Hanke keskittyy erityisesti hedelmien, vihannesten, leipätuotteiden ja kalan tuotantoketjuissa syntyvään hävikkiin sekä kuluttajien tuottamaan ruokahävikkiin kotona ja kodin ulkopuolella.
– Olemme mukana kahdessa osahankkeessa, joista toisessa etsitään uudenlaisia ratkaisuja leipähävikkiin ja toisessa kotitalouksista syntyvään ruokahävikkiin, kertoo tutkimusryhmän johtaja, professori Elina Närvänen.
Hankkeessa testattavat innovaatiot sijoittuvat eri kohtiin ruoan tuotantoa ja kulutusta aina alkutuotannosta vähittäiskauppaan, ravintoloihin, ravitsemuspalveluihin ja kotitalouksiin saakka.
– Myös suomalaiset kuluttajat pääsevät hankkeessa testaamaan ja kehittämään mobiilisovellusta. Sen avulla kotitaloudet voivat aiempaa paremmin hallita ruoka-aineiden varastointia ja hankintaa. Parempi suunnittelu ennaltaehkäisee ruokahävikin syntymistä kotona, avaa yliopistotutkija, kauppatieteiden tohtori Nina Mesiranta.
Wastebusters-tutkimusryhmällä on parhaillaan käynnissä useita kiertotalouteen kytkeytyviä tutkimushankkeita.
Ryhmä on myös toimittanut tuoreen kansainvälisen tieteellisen teoksen ruokahävikin vähentämisestä.
Nelivuotista (2020-2025) hanketta rahoittaa Euroopan Unionin HORIZON2020-ohjelma 5,5 miljoonalla eurolla. Hankkeessa on mukana yhteensä 27 organisaatiota 12 eri maasta.
Yliopistojen lisäksi hankkeessa on mukana yrityskumppaneita ja muita organisaatioita. Hanketta johtaa apulaisprofessori Clara Cicatiello Tuscian yliopistosta (Italia).