Rinne patisti Johnsonia brexit-ratkaisuun viikon sisään – Johnson aikataulusta samaa mieltä

Brexit

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on puhunut Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa brexitistä, kertoo valtioneuvosto tiedotteessa. Aloite puhelinkeskusteluun tuli Johnsonilta.

Rinne kertoi Johnsonille, että brexitiin on tärkeää löytää ratkaisu viikon sisällä, jotta asia voidaan käsitellä Eurooppa-neuvoston kokouksessa asianmukaisesti. Kokous järjestetään kuun puolivälissä.

Rinteen mukaan Johnson totesi olevansa aikataulusta samaa mieltä.

Rinne sanoi puhelussa Suomen kantana, että on tärkeää, että Britannia on esittänyt kirjallisia ehdotuksia vaihtoehtoisiksi ratkaisuiksi aiemmin neuvotellun erosopimuksen tilalle.

– Totesin, että ehdotetut ratkaisut eivät varmista pitkänperjantain sopimuksen kunnioittamista, EU:n yhtenäisyyttä ja sisämarkkinoiden toimintaa.

Rinteen mukaan Johnson totesi olevansa aikataulusta samaa mieltä ja ymmärtävänsä sen, että edellytykset pitkänperjantain sopimuksen kunnioittamisesta, EU:n yhtenäisyydestä ja toimivista sisämarkkinoista ovat edellytys ratkaisulle.

Pitkänperjantain sopimus allekirjoitettiin vuonna 1998, ja se toi rauhan Pohjois-Irlantiin vuosikausia jatkuneen väkivallan kierteen jälkeen.

Tiedotustilaisuudessa aiemmin lauantaina Rinne sanoi pitävänsä äärimmäisen vakavana sitä, että Euroopan unionilla ei ole edelleenkään yhtenäistä Britannian brexit-esitystä, jonka avulla tilanne voitaisiin ratkaista.

Johnsonilta tuli uusi ehdotus torstaina.

– Sitä ei voi pitää ratkaisuna tähän tilanteeseen. Se ei niitä olennaisia asioita ratkaise, päinvastoin tuottaa kaksi rajaa. Esitys Irlannin osalta ei ole hyvä, Rinne sanoi.

EU:n parlamentti torjui tuoreeltaan Britannian uuden brexit-ehdotuksen. Yksi ongelmista liittyy siihen, että Pohjois-Irlanti jäisi EU:n tulliliiton ulkopuolelle. Sen katsotaan merkitsevän väistämättä uuden rajan muodostumista Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille, Johnsonin päinvastaisista väitteistä huolimatta.

Rinteen mukaan hänen ja Johnsonin piti jutella jo eilen, mutta keskustelumahdollisuus peruuntui.