Riitta Uosukainen on nyt miehensä omaishoitaja — entinen puhemies kirjoittaa avoimesti puolisonsa muistisairaudesta

Kirjat

Maaliskuussa 2019 valtioneuvos Riitta Uosukainen piti puhetta Kolmen ristin kirkossa Imatralla. Talvisodan päättymisestä oli kulunut 79 vuotta, ja eduskunnan pitkäaikainen puhemies oli kutsuttu tilaisuuteen juhlapuhujaksi.

Uosukaisen puoliso Toivo istui tuttuun tapaan yleisön joukossa ja seurasi katseellaan vaimoaan. Riitta Uosukainen vilkaisi miestään ja järkyttyi: rakas sininen katse oli muuttunut poissaolevaksi.

Toivo Uosukaisen muistisairaus antoi ensimmäisiä merkkejä itsestään alkuvuonna 2016, kun teknisten laitteiden käyttö alkoi käydä vaikeaksi. Alzheimer-diagnoosi tuli huhtikuussa.

Riitta Uosukaisen mukaan Toivon luonne, koulutus ja lääkitys pitivät sairauden hyvällä tolalla pitkään. Lopullinen käännekohta tuli helmikuussa 2020, kun pariskunta oli lähdössä puhetilaisuuteen Helsinkiin.

Taksi odotti jo pihalla, mutta aina uskollisesti vaimonsa mukana kulkenut Toivo Uosukainen kieltäytyi tyystin lähtemästä. Sen jälkeen äkkikieltäytymisistä on tullut toistuvia.

– Mies joka aina on tehnyt mitä lupasi ei voikaan pitää sanaansa, eikä auta keskustelu, loitsu eikä rukous, Riitta Uosukainen suree.

Riitta Uosukainen kohahdutti Suomea syksyllä 1996 kirjekokoelmallaan Liehuva liekinvarsi, jossa oli mukana omalle puolisolle osoitettuja eroottissävyisiä tekstejä. Nyt hän kirjoittaa yhtä avoimesti miehensä Alzheimerista kirjassaan Yhdessä – intohimosuhteesta hoivasuhteeseen.

Uosukaisten rakkaustarina alkoi jo vuonna 1961 Imatran kaksoisyhteislyseossa. Sukunimet Uosukainen ja Vainikka olivat aakkosjärjestyksessä peräkkäin, joten Toivo ja Riitta toimivat yhdessä järjestäjinä.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Riitta aloitti kirjallisuuden ja suomen kielen opinnot Helsingin yliopistossa, Toivo suuntasi upseerin uralle. Naimisiin mentiin vuonna 1968 ja Antti syntyi 1974.

Vuonna 1983 Riitta Uosukainen valittiin kokoomuksen riveistä eduskuntaan. Eduskuntauraa kesti 20 vuotta. Uosukainen toimi opetus- ja tiedeministerinä Esko Ahon hallituksessa ja vuodesta 1994 lähtien eduskunnan puhemiehenä.

Toivo Uosukainen oli poliitikkovaimonsa vankkumaton tuki.  Ansiomerkit, arvonimet ja viirit ansaittiin yhdessä, Riitta Uosukainen korostaa.

– Topi oli suurenmoinen puhemiehen puoliso niin kotimaassa kuin ulkomailla, vaimo kiittää.

– Hän ojensi kukkakimppuja kuningattarille ja prinsessoille ja Nelson Mandelan puolisolle, pelasi golfia Brasilian presidentin puolison kanssa, oli väsymätön ja valpas tuki puhemiehelle, jonka elämä oli varsin työteliästä.

Uosukainen ei säästele sanoja kuvatessaan pariskunnan suhdetta.

– Onnen päiviä ja vuosia kesti kauan. Elämä tuntui iloleikiltä.

Toivon sairastumisen jälkeen romanssi on ollut välillä tiukalla, Riitta Uosukainen myöntää. Päällimmäisenä on vapauden puute. Aika, jolloin tehtiin oman tahdon mukaan, on takana.

– Topi ei ole ikinä ollut mustasukkainen, mutta nyt hän on ajastani. Puhelut eivät saa kestää kauan. On osattava vaistota, milloin synkkä pilvi nousee potilaan otsalle.

Omaishoitajan vastuu, lääkitys sekä unen ja muun hyvinvoinnin jatkuva valvonta teettävät töitä. Uosukainen myöntää suoraan, että puolison läheisyys ja läsnäolo aiheuttavat välillä ahdistusta.

Yllättävistä tempauksista, suorastaan pakkomielteistä, on tullut arkea. Ahdistava on erityisesti puolison useita kertoja päivässä toistama perheenjäseniä koskeva luettelo: ”Impi on kuollut, Leevi on kuollut, Toivo elää, Antti elää, Marlene Doktar elää ja Sofia.”

Suomessa arvioidaan olevan jopa 200 000 muistisairasta henkilöä. Riitta Uosukaisen mielestä luvun voi tuplata, sillä sairaus on yhtä lailla myös läheisten ongelma.

Puolisonsa omaishoitajana toimiva valtioneuvos haluaa voimiensa mukaan auttaa myös muita muistisairaita ja heidän läheisiään. Siksi hän kirjankin kirjoitti.

– Yksin tätä tilannetta ei kestä, yhdessä tästä selvitään.

 Riitta Uosukainen: Yhdessä. Intohimosuhteesta hoivasuhteeseen. Tammi, 187 s.

Juttu on julkaistu alun perin marraskuussa Suomenmaan kuukausilehdessä. Kerran kuussa ilmestyvän Suomenmaan voit tilata täältä.