Ravintolat suljetaan asiakkailta todennäköisesti lauantaina – valtioneuvosto antoi täydentävän asetuksen

Koronavirus

Ravintoloiden ja kahviloiden pitänee sulkea ovensa asiakkailta, kun vuorokausi vaihtuu lauantaiksi 4. huhtikuuta.

Valtioneuvosto antoi tänään täydentävän asetuksen ravintoloiden sulkemisesta. Ravintoloiden pitää sulkea ovensa kaikissa maakunnissa määräajaksi.

– Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa säännöllisesti sitä, onko ravitsemisliikkeet pidettävä kussakin maakunnassa edelleen suljettuina asiakkailta, valtioneuvosto toteaa.

Eduskunta hyväksyi jo lauantaina hallituksen esityksen ravintoloiden sulkemisesta, mutta sulkemisesta voidaan määrätä vasta sitten, kun myös täydentävä asetus on käsitelty eduskunnassa.

Eduskunta käy täydennyksestä lähetekeskustelun huomenna. Eduskunnan on tarkoitus päättää asetuksen voimassaolosta perjantaina. Eduskunta ei voi muuttaa asetuksen sisältöä.

Hallitus antoi viime viikolla eduskunnalle esityksen, jolla määrätään ravintolat, kahvilat ja vastaavat suljettaviksi toukokuun loppuun asti, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan hidastaa.

Ehdotuksen mukaan ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta, mutta ulosmyynti olisi kuitenkin sallittua.

Rajoitukset eivät koske ruokahuollon kannalta välttämättömiä koulujen, sairaaloiden ja vastaavien laitosten ruokaloita tai vain yritysten omaa henkilöstöä palvelevia henkilöstöravintoloita.

Useat ravintolat ja kahvilat ovat jo sulkeneet omaehtoisesti ainakin asiakastilansa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on lisäksi vedonnut ravintoloitsijoihin ja kahvilanpitäjiin, että he sulkisivat tilansa asiakaskäynneiltä omatoimisesti.