Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Ulkomaat
Ranska pitää itseään Yhdysvaltain, Australian ja Britannian liittolaisena, ja nyt tätä suhdetta on maan näkökulman mukaan vahingoitettu. Kuvassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron. (Kuva: John Thys / Afp)

Ranskan mukaan sukellusvenekiistassa on kyse koko Euroopan kunnianloukkauksesta – Draama kertoo siirtymästä kohti uutta maailmanjärjestystä, sanovat tutkijat

Sopimuksen myötä Australia asemoituu Yhdysvaltojen liittolaisten leiriin Tyynenmeren alueella. Samalla se osoittaa, että Eurooppa nähdään Aasiassa yhä epärelevanttina toimijana.
STT–Sanna Raita-aho ja Suomenmaa 22.9.2021 16:18, muokattu 22.9.2021 16:57
a– a+
Ulkomaat

Ranskan, Australian ja Yhdysvaltain ja Britannian välinen draama liittyen peruuntuneisiin sukellusvenekauppoihin ja Aukus-sopimukseen kertoo laajemmista geopoliittisten mannerlaattojen liikahduksista.

Näihin liittyvät muun muassa Yhdysvaltain Kiinan pelko ja huomion siirtyminen Aasiaan ja EU:n sisäinen vääntö siitä, millainen strateginen asema ja liittolaissuhteet unionilla tulisi olla – ja miten Euroopan tulisi olla läsnä Aasiassa.

Jupakka sai alkunsa, kun Australia, Yhdysvallat ja Britannia julkistivat viime viikolla salassa neuvotellun Aukus-puolustusliittouman. Osana sitä Australia perui Ranskan kanssa sovitun erittäin hintavan sukellusvenekaupan ja ilmoitti rakentavansa Yhdysvaltojen avulla ydinsukellusveneitä.

Seurauksena oli iso diplomaattinen kriisi, jonka seurauksena Ranska kutsui historiallisesti suurlähettiläänsä pois Yhdysvalloista ja Australiasta.

Aukus meni sukellusveneiden ohi ennen kaikkea Kiinan vuoksi. Taustalla on ennen kaikkea Yhdysvaltain ja Australian kasvava Kiinan pelko.

–  Australiassa tultiin johtopäätökseen, että Kiina voi olla uhka seuraavan 10 vuoden kuluessa. Silloin kyse ei ole enää pitkäaikaisemmasta valmistelusta, vaan on siirrytty nopeaan aikatauluun varautumisen suhteen, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

–  Sanoisin, että Yhdysvalloilla on tavoitteena selkeästi oman liittolaisverkon ja Aasian strategisen aseman vahvistaminen. Australia on kuitenkin pitkään ollut tärkeä liittolainen. Tämä sopimus tuo myös selkeästi enemmän sotilaallista voimaa Australialle, jonka välit Kiinaan ovat olleet pitkään tulehtuneet, sanoo taas Kiinaan sekä Itä-Aasian kansainvälisiin kysymyksiin erikoistunut ranskalaisen Sciences Po -yliopiston tohtoriopiskelija Anton Karppanen.

Australia onkin Kiinaa vastaan Yhdysvalloille luontaisempi kumppani kuin Euroopan maat, koska se jakaa Yhdysvaltain kanssa saman uhkakuvan Kiinasta.

–  Lisäksi Australia on Yhdysvaltain luotetuimpia liittolaisia. Se on osallistunut kaikkiin Yhdysvaltain isompiin sotilaallisiin interventioihin, Aaltola sanoo.

Britannialle sopimus on ennen kaikkea keino pönkittää roolia brexitin jälkeisessä maailmassa.

  –  Britannille se rooli oli herkullinen. Nyt saadaan edes jotain evidenssiä, että se globaali Britannia, joka on ollut brexitin jälkeen kiikarissa, on olemassa.

Yhdysvaltojen kannalta sen Aasian kumppaneiden mielipide sopimuksesta on Euroopan kumppaneita olennaisempi. Esimerkiksi Taiwan ja Intia, joille Kiina edustaa myös uhkaa, ovat osoittaneet tyytyväisyyttään sopimukseen.

–  Jos kuuntelee reaktioita Intiassa, Japanissa, Singaporessa, niin nehän ovat positiivisia. Siellä nähdään, että kerrankin Yhdysvallat teki jotain eikä vain puhu toimista indopasifisilla alueilla. Sopimus lähetti vahvan signaalin Yhdysvaltain jämäkkyydestä, Aaltola sanoo.

Karppanen on samalla linjoilla.

–  Yhdysvaltojen näkökulmasta sopimuksen yleisöt ovat Aasiassa, ja se kertoo siitä, miten Yhdysvallat ei näe Eurooppaa luontevimpana toimijana Aasiassa, vaikka EU haluaisi sellainen olla.

Ranskaa sopimuksen menettäminen kismittää ymmärrettävistä syistä, sillä maalle kyse on niin sisä- kuin ulkopoliittisesta arvovallasta.

Puolustusteollisen jättihankkeen peruuntuminen kismitti maata luonnollisesti. Sopimus olisi tuonut Ranskalle merkittävää taloudellista etua.

–  Naval on hyvin merkittävä sotalaivojen tuottaja Ranskassa, ja nyt iso sopimus meni sivun suun. Kyse on ranskalaisten työpaikoista ja taloudellisesta edusta. Lisäksi ensi vuonna järjestetään vaalit, ja tämä saa presidentti Emmanuel Macronin näyttämään pahalta, Karppanen sanoo.

Lisäksi Australian koetaan hyvin välinpitämättömästi heittäneen Ranskan pois indopasifiselta alueelta, jota se pitää itselleen tärkeänä.

–  Aluetta pidetään vuosisadan strategisesti merkittävimpänä alueella, että siellä tavallaan pitää olla, jos haluaa olla merkittävä poliittinen toimija. Ranska kokee, että sen asemaa on vahingoitettu sekä maailmanlaajuisesti että Tyynenmeren alueella, Karppanen sanoo.

Myös Aaltolan mukaan Ranskalla on alueella isot intressit, sillä siellä asuu noin 1,5 miljoonaa Ranskan kansalaista.

–  Kuitenkin Australian näkökulmasta ne intressit, joita Ranskalla siellä on, eivät ole yhtä vahvoja kuin Yhdysvalloilla.

Kyse on myös liittolais- ja luottamussuhteen rikkomisesta. Ranska pitää itseään Yhdysvaltain, Australian ja Britannian liittolaisena, ja nyt tätä suhdetta on vahingoitettu.

– Pariisin näkökulmasta liittolaisten laittaminen eri kastiin oli iso loukkaus, joka sattui paljonkin, Aaltola sanoo.

Sitä, miksi osapuolten näkemykset sukellusvenekaupasta olivat niin erilaiset, on vaikea arvioida. Ranska on syyttänyt liittolaisiaan kovasanaisesti luottamuksen pettämisestä. Australia on taas antanut ymmärtää viestineensä Ranskalle jatkuvasti epäilyksiään kaupasta.

Karppasen ja Aaltolan mukaan Australia on todella useaan otteen viestinyt olevansa tyytymätön sopimukseen. Taustalla on ollut niin pohdintaa sukellusveneiden hinnasta kuin siitä, ovatko sukellusveneet sitä, mitä Australia geopoliittisesti tarvitsee. Asia on noussut Aaltolan mukaan sisäpoliittisesti kuumaksi perunaksi.

–  Toisaalta vielä jopa kesän mittaan ollut ministeritason tapaamisia, jossa sopimusta on hehkutettu ja sanottu että se on edelleen voimissaan, Karppanen sanoo.

Aaltolan mukaan syy viestintäkatkokseen voi liittyä myös siihen, että Aukus-sopimusta on todennäköisesti salattu niin pitkään kuin mahdollista.

–  Tällaisia hankkeita valmistellaan hyvin korkealla turvallisuusluokituksella. Luulen, että Washingtonissakaan ei tuosta moni tiennyt, hän sanoo.

Voiko kiista vaikuttaa liittolaisten suhteisiin pysyvästi?

–  Ranskan ja Yhdysvaltain suhteessa on omintakeisuutensa, jonka voi arvata jatkuvan, Aaltola sanoo.

Ranska on Yhdysvalloille tärkeä liittolainen Euroopassa, mutta samalla Ranska ei ole pelännyt arvostella Yhdysvaltoja, jos se on kokenut asian tarpeelliseksi. Ranska kritisoi voimakkaasti muun muassa hyökkäystä Irakiin vuonna 2003.

Kiista voi vaikuttaa myös Australian suhteisiin EU:n kanssa, jos Ranska haluaa laittaa kapuloita rattaisiin.

–  Tavallaan tämä on Ranskan oma sisä- ja ulkopoliittinen kriisi. Toisaalta Ranska on niin merkittävä toimija EU:ssa, että väkisin tämä vaikuttaa siihenkin, Karppanen sanoo.

–  Ranska on esimerkiksi sanonut, että EU:n kauppaneuvottelut Australian kanssa eivät voi jatkua tässä tilanteessa. Ranskan sana on tärkeä EU:ssa, joten tämä tulee väkisinkin vaikuttamaan unionin ulkopolitiikkaan.

Ranska onkin ilmaissut, että kyse ei ole vain Ranskan vaan myös Euroopan kunnianloukkauksesta.

Karppasen mukaan etenkin Saksa on osoittanut varovaista tukea sille, että Ranskaa ei ole kohdeltu asiaankuuluvalla tavalla. Myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen asettui maanantaina Ranskan tueksi ja kritisoi maan kokemaa kohtelua.

Ranska voi kuitenkin käyttää selkkausta myös hyväkseen tavoitteessaan, jossa se on halunnut vahvistaa Euroopan strategista autonomiaa eli kykyä tehdä ulko- ja turvallisuuspoliittisia päätöksiä itsenäisesti.

–  Ranska tulee todennäköisesti korostamaan jälleen Euroopan strategisen autonomian tärkeyttä käyttäen tätä esimerkkinä siitä, että Yhdysvaltoihin ei voi aina luottaa, Aaltola sanoo.

–  Siitä tietysti vallitsee eri puolilla Eurooppaa vähän erilainen näkökulma, mutta tästä luodaan pohjaa Ranskan hankkeisiin. Esiin tuodaan ranskalaista ärhäkkyyttä ja solidaarisuusajattelua puolustuspoliittiseen ajatteluun, hän lisää.

EU:n strategisen autonomian edistäminen ei kuitenkaan ole läpihuutojuttu. Unionin sisällä on paljonkin ristivetoa asiassa, eikä asiaa ole juhlapuheiden lisäksi juuri käytännössä edistetty.

–  EU:n sisällä on isoja eroja, että mitä strategisessa autonomiassa tulisi painottaa. Siellä on eri maaryhmiä. Yhdysvaltoja pidetään ensisijaisen tärkeänä liittolaisena monessa Itä-Euroopan maassa Venäjän vuoksi. Sitten Itä-Euroopassa, kuten Unkarissa, Kiinaa ei välttämättä nähdä uhkana, johon tulisi vastata eurooppalaisella strategialla, Karppanen sanoo.

Yhdysvaltain osalta selkkaus taas demonstroi sen Akilleen kantapäätä eli sitä, että sen liittolaisilla ei välttämättä ole yhtenäisiä näkemyksiä uhkakuvista, Aaltola sanoo.

–  Tässä näkyy Yhdysvaltain geostrateginen ongelma. Sillä on liittolaisia eri paikoissa, ja näillä liittolaisilla on eri uhkaskenaarionsa, jotka voivat olla hyvin ristikkäiset. Euroopassa painottuvat Venäjä, Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä, eivät niinkään Kiina. Sen sijaan Yhdysvaltojen aasialaisille liittolaisille uhka muodostuu Kiinasta ja suhde Venäjään voi olla jopa läheinen.

Tästä syystä voikin olettaa, että Yhdysvallat siirtyy yhä vahvemmin Aasiaan. Ja vaikka myös Ranska haluaisi Euroopan vahvemmin läsnä mantereelle, eivät sen eurooppalaiset kumppanit koe asiaa välttämättä relevanttina.

–  Ennen kaikkea tämä koko tapahtumasarja paljastaa piileviä jännitteitä läntisessä yhteisössä, jossa on erilaisia intressejä, Aaltola sanoo.

–  Tämä koko sopimus kaikuu eri puolilla maailmaa eri tavoin.

Lue myös

Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat

Kaksi ilmansuuntaa tuo tuulen mukana puhtainta ilmaa
12.7.2025 23:00

Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi

Adolf Hitler kirjoitti manifestinsa pääosin vankeudessa
12.7.2025 22:30

Silmät ovat koetuksella kesän olosuhteissa – katso vinkit silmien ja lasien suojaamiseen

Silmäasema: Kuivat piilolinssit eivät päästä tarpeeksi happea silmän pinnalle, mikä voi altistaa erilaisille tulehduksille
12.7.2025 22:00

Aihetunnisteet

AUKUS Australia Ranska sukellusvenekiista Ulkomaat Yhdysvallat

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Tutkimus: Väestön tasolla ruokavalio laahaa
Uutiset | 9.7.2025 21:45
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Silmät ovat koetuksella kesän olosuhteissa – katso vinkit silmien ja lasien suojaamiseen
Uutiset | 12.7.2025 22:00
Luuletko olevasi hyvä uimari? – Hyvinvointialueelta varoitus
Uutiset | 12.7.2025 21:00
Sinilevä voi olla koiralle hengenvaarallista – yksi teko voi auttaa
Uutiset | 12.7.2025 20:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Uutiset | 12.7.2025 14:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Silmät ovat koetuksella kesän olosuhteissa – katso vinkit silmien ja lasien suojaamiseen
Uutiset | 12.7.2025 22:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste