Rakennusliiton Suokas pitää työhakemusvelvoitetta pelleilynä – "Viritetty maistereita varten"

Työllisyyspolitiikka

Hallituksen suunnitelmat kirjallisten työnhakuvelvoitteen lisäämisestä asettaa eri koulutustason omaavat ihmiset epätasa-arvoiseen asemaan ja pudotta työttömiä pois kortistosta, ennakoi Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas.

– Suomessa on kymmeniä tuhansia ihmisiä, joilla on synnynnäinen aivoista johtuva hahmotushäiriö. Lukeminen ja erityisesti kirjoittaminen voi olla tuskaa. Käden taitoa vaativissa töissä he silti pärjäävät.

– Onko joidenkin kohtalona jäädä pysyvästi työttömyysturvan ulkopuolelle, jos heidän kirjalliset kykynsä eivät riitä hallituksen suunnittelemaan työnhakupelleilyyn, kysyy Suokas blogissaan.

Suokkaan mukaan suuri määrä ahkeria työhaluisia ihmisiä jää aika ajoin työttömäksi.

Rakennusalalla suhdanteista johtuva työttömyys on enemmän sääntö kuin poikkeus.

– Maistereille tai insinööreille ei tuota vaikeuksia etsiä työpaikkailmoituksia ja kynäillä hakemuksia.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että he olisivat sen aktiivisempia työnhakijoita tai kelvollisempia ihmisiä kuin muutkaan. Järjestelmä vain viritetään heitä varten, Suokas kritisoi.

Suokkaan mielestä hallituksen maisterit ja insinöörit toimivat oman kokemusmaailmansa pohjalta ja heiltä puuttuu tuntuma tavalliseen työväestöön.

– Vaikeus kirjoittaa ei ole sama asia kuin tyhmyys ja laiskuus. Tilanne ei paremmaksi muutu, vaikka perussuomalaisten uudeksi johtajaksi valitaan tohtori Eirasta tai maisteri Töölöstä.

– Politiikka rikkaita suosivan ja työntekijöitä rankaisevan hallituksen äänettömänä yhtiömiehenä jatkuu, hän vuodattaa.