Puurakentaminen yleistyy, mutta Riikka Pakarisen mukaan sitä pitäisi saada lisää koko Suomeen

Rakentaminen

Keskustan varapuheenjohtajan Riikka Pakarisen mukaan puurakentamista täytyy saada lisää koko Suomeen.

Pakarinen iloitsee lähettämässään tiedotteessa, että puurakentaminen on lisääntynyt tasaiseen tahtiin. Kouluja ja kerrostaloja rakennetaan puusta entistä enemmän varsinkin pienemmissä kunnissa sekä seutukaupungeissa.

Lisää puurakentamista kuitenkin tarvittaisiin. Pakarisen mukaan suurilla kaupungeilla on jo nyt hyvät mahdollisuudet päästä entistä paremmin kiinni puurakentamisen vahvistuvaan aaltoon, jota ohjaa uudet maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL)-sopimukset valtion ja kuuden suurimman kaupungin välillä.

– Ensimmäistä kertaa näissä MAL-sopimuksissa on mukana puurakentamisen edistäminen, mikä on keskustalaisen vaikuttamisen tulos ja ansio, hän sanoo.

Pakarinen luonnehtii puunkäytön lisääntymistä puuloikaksi, jonka ulottaminen koko Suomen ilmiöksi kaipaisi tuleviin MAL-sopimuksiin selvät puusta rakentamisen prosenttitavoitteet yhteiskunnan tukemaan asuntorakentamiseen julkisen rakentamisen tapaan.

Syyskuussa asetetut julkisen uudisrakentamisen puusta rakentamisen prosenttitavoitteet ovat 31 prosenttia vuonna 2022 ja 45 prosenttia vuonna 2025.

– Konkreettisesti puurakentaminen etenee mm. korotetuilla vuokra-asuntojen rakentamisen käynnistysavustuksilla. Kyse on ARAn eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen avustuksilla sekä lainoituksella toteutettavasta vuokra-asuntorakentamisesta, jolla on asukkaiden suuri suosio sekä kysyntä.

Pakarisen mukaan puurakentamisen tukeminen kiihdyttäisi koko asuntomarkkinoiden puuloikkaa, kun puutalojen tarjonta kasvaisi.

– Puuloikka on palvelus terveelliselle asumiselle ja suomalaiselle työlle. Lisäksi puurakenteinen vuokra-asuminen on osoitus siitä, miten suomalainen ilmastoteko voi olla sosiaalisesti oikeudenmukainen.