Putin vakuuttaa, ettei Venäjällä ole mitään tekemistä Valko-Venäjän ja Puolan rajatilanteen kanssa

Puolan poliisin mukaan nuori syyrialaismies löytyi kuolleena metsästä lähellä Valko-Venäjän rajaa. Puolalaiset rajavartijat syyttivät valkovenäläisjoukkoja raja-aitojen rikkomisesta yön aikana.
Rajakriisi

Venäjän presidentti Vladimir Putin vakuuttaa, että Venäjällä ei ole mitään tekemistä Valko-Venäjän ja Puolan rajakriisin kanssa.

Länsimaat ovat syyttäneet Valko-Venäjää tuhansien siirtolaisten houkuttelemisesta Lähi-idästä, jotta heidät voidaan lähettää rajan yli EU:n alueelle kostoksi Valko-Venäjää vastaan asetetuista pakotteista. Länsimaiden mielestä Valko-Venäjän hallinto toimii tässä Venäjän tuella.

–  Haluan kaikkien tietävän. Meillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, Putin sanoi lauantaina valtiollisen tv:n haastattelussa.

Presidentti sanoi, että Euroopan johtajien pitää keskustella Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan kanssa, jos ne haluavat ratkaista kriisin.

–  Ymmärtääkseni Lukashenka ja (Saksan liittokansleri Angela) Merkel ovat valmiita puhumaan toisilleen. Toivottavasti tämä tapahtuu lähitulevaisuudessa, se olisi hyvin tärkeää, Putin sanoi.

Putin myös syytti jälleen länsivaltoja kriisistä ja totesi, että siirtolaisten pyrkiminen Lähi-idästä Eurooppaan on lännen aiheuttamien kriisien seurausta.

–  Meidän ei pidä unohtaa, mistä nämä siirtolaisiin liittyvät kriisit ovat alkaneet. Onko Valko-Venäjä muka näiden ongelmien aiheuttaja?

Valko-Venäjäkin on kiistänyt olevansa vastuussa siirtolaisten pyrkimisestä EU:hun sankoin joukoin.

Nuori syyrialaismies on löytynyt kuolleena metsästä Puolassa läheltä Wolka Terechowskaa Valko-Venäjän rajan tuntumassa, Puolan poliisi kertoi lauantaina.

Poliisin mukaan miehen kuolinsyy ei ole vielä tiedossa. Noin sata siirtolaista oli yrittänyt ylittää rajan Valko-Venäjältä Puolaan samalla alueella yön aikana. Poliisin mukaan siirtolaiset pakenivat metsään nähtyään poliiseja ja sotilaita.

Puolan rajavartiosto arvioi, että noin 4000 siirtolaista on leiriytyneenä metsään Valko-Venäjän ja Puolan rajan tuntumaan.

Avustusjärjestöjen mukaan yhteensä 11 siirtolaista on löytynyt kuolleena Valko-Venäjän rajan tuntumasta sen jälkeen, kun siirtolaisten pyrkiminen EU:hun Valko-Venäjän kautta alkoi viime kesänä.

Puolan rajavartiosto syytti Valko-Venäjän joukkoja rajalle rakennettujen aitojen osittaisesta tuhoamisesta lauantain vastaisen yön aikana. Heidän mukaansa valkovenäläiset kaatoivat rajapylväitä ja rikkoivat piikkilankaa ajoneuvon avulla. Puolalaisjoukkoja taas sokaistiin lasereilla ja strobovaloilla.

Rajavartiosto myös kertoi, että valkovenäläiset olivat antaneet siirtolaisille kyynelkaasua, jota nämä käyttivät puolalaisjoukkoja vastaan.