Purra Ylellä: Nykyinen 21 sote-alueen malli ei ole toimiva – "En ole tämän kokonaisuuden suuri fani"
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) vihjasi maanantaina Ylen A-studiossa olevansa valmis hyvinvointialueiden määrän vähentämiseen.
Purran mukaan nykyinen 21 hyvinvointialueen kokonaisuus ei ole toimiva. Hän moitti sitä rakenteiltaan raskaaksi ja kalliiksi. Rakenteisiin meneviä resursseja voitaisiin Purran mukaan käyttää hyödyllisemmin.
Viime vaalikaudella tehtyä sote-uudistusta valtiovarainministeri luonnehti epäonnistuneeksi.
– Se ei varmasti ole salaisuus, että minä en ole tämän kokonaisuuden suuri fani, hän painotti.
Ministeri sanoi, että valtiovarainministeriö voi tarvittaessa käynnistää arviointimenettelyn, jonka tuloksena voi olla hyvinvointialueiden yhdistäminen.
Purra korosti, ettei hallitus kuitenkaan aio tehdä radikaaleja muutoksia sote-järjestelmään tällä vaalikaudella.
Muutoksia sote-järjestelmään täytyy hänen mukaansa tehdä pidemmällä aikavälillä.
– Seuraavien eduskuntavaalien yksi tärkeimmistä teemoista tulee olemaan, mitä tälle asialle tehdään, perussuomalaisten puoluejohtaja summasi.
Hyvinvointialueiden taloustilanteita ja alijäämiä Purra kertoi pitävänsä huolestuttavina.
Hyvinvointialueille on kertynyt alijäämää tänä vuonna lähes puolitoista miljardia euroa. Useilla alueilla joudutaan käymään yt-neuvotteluita.
– Tällä hetkellä kustannuksia ei kyetä hillitsemään, ja se tarkoittaa todennäköisesti sitä, että valtion ohjausta alueiden suuntaan tarvitaan lisää.
Alueiden yhdistämisestä on keskusteltu julkisuudessa viime aikoina sen jälkeen, kun Pirkanmaan hyvinvointialueen johtajan Marina Erhola ehdotti nykyisen 21 hyvinvointialueen määrän pudottamista noin puoleen.
Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoi Suomenmaalle, ettei aiheesta ole tarvetta keskustella juuri nyt. Lohen mielestä keskustelu kuormittaa vaikeassa tilanteessa olevia sote-alueita entisestään.
– Kaikenlainen spekulointi alueiden yhdistämisestä ei vie palveluiden uudistamista ja kehittämistä eteenpäin. Nyt tärkeintä on keskittyä palvelutuotannon uudistamiseen ja uudistuksen tavoitteiden toteuttamiseen, ei hallintorakenteiden pohtimiseen, Lohi tiivisti.