Puolustusvaliokunta: Nato-jäsenyys on paras ratkaisu – "Uhkakuvana, että Suomi olisi yksin Venäjän sotatoimien kohteena"

Turvallisuuspolitiikka

Eduskunnan puolustusvaliokunnan mukaan jäsenyys puolustusliitto Natossa on Suomen turvallisuuden kannalta paras ratkaisu.

Asiasta kertoo valiokunnan puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.). Orpo kiitteli tiistaina tiedostustilaisuudessa valtioneuvoston turvallisuuspoliittista selontekoa ”kattavaksi ja realistiseksi”.

– Oma kykymme puolustaa maata on hyvä. Meillä ei ole pallo pudonnut missään vaiheessa kylmän sodan jälkeen, vaan oma puolustuskyky on pidetty korkealla kaikissa asehaaroissa, ja tämä antaa meille hyvän pohjan – mutta tämä ei riitä, Orpo kertoo valiokunnan arviosta.

– Kun katsomme, miten Venäjä sotii ja miten Venäjä on muuttanut käytöstään, emme voi enää ajatella, kuten aikaisemmin, että Suomi olisi sodassa vain osana suurempaa kansainvälistä, Euroopan laajuista konfliktia, vaan on selvää, että uhkakuvana voi olla myöskin se, että Suomi on yksin Venäjän aggression ja sotatoimien kohteena.

Orpon mukaan Suomen turvallisuusympäristö muuttui merkittävällä tavalla Venäjän hyökättyä toisen itsenäisen maan kimppuun.

– Kuten Ukrainasta näemme, miten Venäjä ydinasepelotteen alla pystyy käymään konventionaalista sotaa, niin tähän yksinkertaisesti meidän oma järjestelmämme ja oma puolustuskyky ei riitä.

Orpo korostaa, että Suomen Nato-jäsenyys on ”puhtaasti puolustuspoliittinen ratkaisu”. Hänen mukaansa valiokunta ei pidä viisaana määritellä etukäteen sitä, minkälainen jäsen Suomesta tulee.

– Me liitymme puolustusliittoon. Kun ja jos tämä päätös tehdään, me lähdemme kehittämään ja syventämään meidän yhteistyötämme ja määrittelemään sen tavan, millainen Nato-maa Suomi olisi.