"Porukat on sössineet ihan suoraan sanoen" – Perussuomalaiset luettelevat syitä kannatusalhoon
Perussuomalaisten puoluevaltuustossa vakuuteltiin ilmapiirin olevan hyvä, vaikka puolueen kannatus kyntää. Kannatusalhon syy vieritettiin kokoomuksen niskaan.
Puoluevaltuutettu ja Pietarsaaren perussuomalaisten puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo, että puoluetoimijana mieliala on ollut vuosien mittaan usein negatiivinen, kun puolueen ympärillä on ollut ikäviä tapahtumia.
– Porukat on sössineet ihan suoraan sanoen, että negatiivinen varjo on meidän päällä koko ajan. Särmää pitää löytyä paremmin, Malinen sanoi.
Särmää Malinen sanoo löytyvän esimerkiksi kansanedustaja Teemu Keskisarjasta, joka on ilmoittanut hakevansa kesäkuun puoluekokouksessa puolueen varapuheenjohtajan paikkaa.
– Se on minusta tervetullut uutinen. Hän on ihan erilainen tyyppi kuin kukaan muu ja uskon, että voi olla tosi hyvä.
Ikävistä tapahtumista huolimatta puoluevaltuustossa ei kuitenkaan ole Malisen mukaan kriisitunnelmaa.
– Tappiomielialaa ei löydy. Onhan me oltu paljon huonommassakin jamassa monta kertaa.
Kannatuslaskun syyksi Malinen arvioi oppositiopolitiikkaa, jota hän kuvailee rajuksi ja osin valheelliseksi.
– Ihmisille syötetään sitä, että otetaan köyhiltä ja vähäosaisilta ja niillä ei ole mitään. Eihän Suomessa kukaan nälkään kuole. Kyllä sosiaali hoitaa ne, joilla on asiat huonosti, Malinen sanoi.
Puoluevaltuutettujen mukaan hallituksen toimet eivät osu kokoomuksen kannatukseen, koska leikkaukset menevät valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) piikkiin.
– Eduskuntavaalien jälkeen meidän tehtävä oli ottaa finanssiministerin rooli, ja se nyt sattui epäkiitolliseen aikaan.
Samoilla linjoilla on puoluevaltuutettu ja puolueen Lapin piirin piirisihteeri Juhana Kelloniemi Kemijärveltä.
– Kokoomuslaiset osaavat vanhana isona puolueena väistellä aika hyvin ne vastuut, että kaikki on jotenkin helposti perussuomalaisten tekemiä päätöksiä, vaikka he ovat kuitenkin pääministeripuolue, Kelloniemi sanoo.
Sallalaisen puoluevaltuutetun Pasi Kortesuon mukaan hallituksen puoliväliriihessä päätetyt palkansaajien veronkevennykset osuvat pienituloisille ja suurituloisille, mutta eivät 80 000–90 000 euroa vuodessa tienaaville.
– Ne meidän äänestäjät, jotka ehkä ovat hyvätuloisia, mutta eivät kauhean erinomaisen hyvätuloisia, niin kuinka ollakaan, heitä potkitaan päähän, eikä kokoomuksen yli 100 000 tienaavia, Kortesuo sanoo.
Myös riihessä päätetyn yhteisöveron kevennyksen hän laittaa kokoomuksen piikkiin.
– Vuonna 2013, kun tehtiin sama juttu, me huudettiin pää punaisena, että ei kannata. Dynaamiset vaikutukset on sitä sun tätä, Kortesuo sanoo.
Kortesuolta ei löydy ymmärrystä nykyiselle veropolitiikalle.
– Miksi työn verotus on korkeammalla kuin pelimerkkien eli jälkimarkkinoilla käytävien osakkeiden? Se ei mene mulle jakeluun.
Kortesuon mukaan ongelma on se, että hallituksen sisältä ei ”herrasmiessopimuksen” vuoksi voida avata, mikä puolue on minkäkin päätöksen takana.