Puoluelehtien päätoimittajat toivovat parempaa rahoitusta poliittiselle journalismille puoluetuen noustessa – "Journalismi lähtee lukijoiden tarpeesta ja oikeudesta tietää"

”Puoluelehdet eivät ole vain puoluetoimistojen jatkeita, vaan ne palvelevat puolueen kannattajia ja siten laajasti tavallisia äänestäjiä”
Poliittinen journalismi

Panostus puoluelehtiin lisää puolueiden toiminnan läpinäkyvyyttä, puolueiden pää-äänenkannattajien päätoimittajat huomauttavat mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa (27.8.).

Päätoimittajat näkevät, että kun puoluetukea on nyt tarkoitus korottaa, tulisi sillä vahvistaa poliittisen journalismin toimintaedellytyksiä.

– Puolueet ovat vahvistaneet omia viestintäosastojaan, ja poliitikot pystyvät nykyään viestimään äänestäjille suoraan verkossakin. Poliittinen journalismi ei ole silti vailla merkitystä. Viestintä lähtee lähettävän tahon tarpeesta, journalismi lukijoiden tarpeesta ja oikeudesta tietää.

– Lehtien sisällöt ovat verkossa maksutta kaikkien luettavina. Puoluelehdet eivät ole vain puoluetoimistojen jatkeita, vaan ne palvelevat puolueen kannattajia ja siten laajasti tavallisia äänestäjiä. Panostus niihin lisää kaikkien puolueiden läpinäkyvyyttä, päätoimittajat kirjoittavat.

Kirjoituksen ovat allekirjoittaneet Suomenmaan Juha Määttä, Demokraatin väliaikainen päätoimittaja Rane Aunimo, Kansan Uutisten Sirpa Puhakka ja Vihreän Langan Riikka Suominen. Päätoimittajat muistuttavat, että puoluelehdiltä on vähennetty rahoitusta ratkaisevasti sen jälkeen, kun lehdille korvamerkitty tuki poistettiin ja siirrettiin osaksi puoluetukea.

Päätoimittajat muistuttavat, että puoluelehdet taustoittavat poliittisia päätöksiä ja tekevät politiikan jakolinjat näkyviksi. Journalismin tila Suomessa on kuitenkin kaventunut ja etenkin pienet lehdet alkavat olla kovilla.

– Kun vastakkainasettelu yhteiskunnassa lisääntyy, poliittista mediaa tarvitaan tuomaan kiistakysymykset poliittisten vaihtoehtojen piiriin.

– Puoluetuen korotus on puolueille mahdollisuus osaltaan korjata tilannetta ja suunnata rahaa poliittisen journalismin edellytysten varmistamiseen. Tämä vahvistaisi demokratiaa, ja verorahoista maksettava puoluetuki hyödyttäisi siten kansalaisia laajasti, päätoimittajat terävöittävät.