Puolassa vieraileva Jouni Ovaska vaatii: "EU:n oltava valmis rahoittamaan rajaesteiden rakentamista"

Rajaesteiden rakentamista on pohdittava, keskustalainen sanoo.
Rajakriisi

Keskustan kansanedustajan Jouni Ovaskan mielestä tilanne EU:n ulkorajoilla tulee nostaa laajempaan keskusteluun ja unionin oltava valmis rahoittamaan myös rajaesteiden rakentamista.

– Komissio on tähän asti torjunut ajatuksen, että EU rahoittaisi rajaesteiden rakentamista. Mielestäni tätäkin vaihtoehtoa on pohdittava. Unionin on huolehdittava ulkorajoistaan, parhaillaan eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan vierailulla Puolassa mukana oleva Ovaska toteaa tiedotteessaan.

Valiokunnan Puolan-vierailu vierailu ajoittuu erittäin kriittiseen ja tärkeään ajankohtaan.

– EU-Puola -suhde on jännitteinen erityisesti oikeusvaltiokiistojen vuoksi. Myös Turówin hiilikaivosta koskevat päiväsakot hiertävät. Nämä asiat ovat kuitenkin jääneet keskustelussa taustalle, kun koko Eurooppa seuraa tapahtumia Valko-Venäjän vastaisella rajalla, Ovaska toteaa.

Jouni Ovaskan mukaan EU ei ole onnistunut löytämään yhteistä ratkaisua muuttoliikkeen välineellistämisen vähentämiseksi ja estämiseksi.

– Ennen kaikkea kyse on siitä, että jäsenmaat eivät ole päässeet sopuun keinoista. Nyt Puola on ilmoittanut, että heillä on resursseja hoitaa tilannetta rajalla, mutta mikä tilanne on tulevaisuudessa. Tämä ei ole viimeinen rajakriisi, valitettavasti, keskustaedustaja muistuttaa.

Ulkoasiainvaliokunta tapaa vierailullaan Puolan parlamentin alahuoneen Sejmin ulkoasiainvaliokunnan sekä EU:n raja- ja merivartiovirasto Frontexissa työskenteleviä suomalaisia.

Lisäksi valiokunta tapaa Puolan ulkoministeriön, kansallisen turvallisuustoimiston ja kansalaisjärjestöjen edustajia ja vierailee Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin päämajassa sekä Puolan juutalaisten historiasta kertovassa museossa.