Professori Gazasta: Sodan pahimmat kauhut toistuvat
Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta sanoo STT:lle, ettei Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun ilmoitus Gazan kaistan haltuunotosta ole uusi ajatus.
– Kyllä se on se, josta on koko ajan puhuttu, Juusola sanoo.
Juusola sanoo, että Netanjahu joutuu puolustautumaan oikealta tulevaa kritiikkiä vastaan, kun hän on sallimassa elintarvikkeiden ja humanitaaristen tuotteiden viemisen Gazaan.
– Hän perusteli sitä sillä, että se on välttämätöntä, jotta Israel pystyy toteuttamaan tämän sotilaallisen operaation.
Maanantaina YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto (OCHA) kertoi Israelin pyytäneen käynnistämään uudelleen rajoitetut avustukset Gazan kaistalle.
Mitä Netanjahun ilmoitus Gazan kaistan haltuunotosta tarkoittaa siellä oleville ihmisille?
– Se tarkoittaa sitä, että sodan pahimmat kauhut Gazassa toistuvat jälleen kerran ja palestiinalaiset joutuvat taistelujen keskelle. Jälleen suuri osa väestöstä siirretään pois. Eli uudistuva kauhu väestölle, joka on ollut pitkään todella heikossa asemassa ja mitä ilmeisimmin sitten kasvavan nälänhädän keskellä.
Juusola sanoo, ettei gazalaisilla ole käytännössä muita mahdollisuuksia kuin lähteä. Israel on antanut jo evakuointimääräyksiä. Mihin Gazassa asuvat sitten voivat mennä?
– Israel ei heitä tietenkään ota, ja Egyptikin varmaan pitää rajansa kiinni niin paljon kuin mahdollista. Egypti pelkää, että gazalaiset lähtevät epätoivoissaan rajan yli.
Juusolan mukaan Israelin suunnitelmassa on kyse siitä, että väestö sijoitetaan ensin lokeroihin Gazan alueen sisällä. Siirto muualle tapahtuisi myöhemmässä vaiheessa. Ongelma on siinä, ettei halukkaita vastaanottajia ole. Samaan aikaan ihmisten on pakko lähteä, jos Gaza tuhotaan täysin.
Juusola arvioi, että kansainvälinen yhteisö voisi tehdä tilanteelle ”hyvin paljon”. Hänen mukaansa Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla ja tämän hallinnolla on suuri vaikutusvalta.
– Jos sieltä tulee painetta Israelille, se voi estää koko sotilaallisen operaation laajemmassa mittakaavassa. Trumpilla olisi mahdollisuus myös painostaa Netanjahu tulitaukoon, mikäli hän on valmis käymään vastakkainasetteluun Netanjahun kanssa.
Juusola sanoo, että on olennaista, minkälainen paine on tulitaukoneuvotteluissa.
– Jos siellä on painetta, se voi muuttaa tilanteen.
Juusola kuitenkin pohdiskelee sitä, missä määrin Trump on kiinnostunut Gazasta juuri nyt.
– Se on vaihdellut eri vaiheessa. Trumpin reaktiota ei ole helppo arvioida, mutta näyttää siltä, että hän on aiempaa kriittisempi Netanjahun hallintoa kohtaan.
Trump kommentoi perjantaina Lähi-idän kiertueensa päätteeksi ”monen ihmisen näkevän nälkää Gazassa”.
– Se voi olla indikaatio, että painetta Israelin suhteen on lisätty. Se taisi olla ensimmäinen kerta, kun hän sanoi siellä nähtävän nälkää ja korosti, että sodan on loputtava.
Juusolan mukaan myös Euroopan unioni pystyisi vaikuttamaan Israeliin, jos se toimisi rohkeasti ja aktiivisesti.
– Uskon, että EU:n ulkoministerikokouksessa kokouksessa keskustellaan asiasta, mutta tehdäänkö siellä sitten mitään, on toinen asia.
EU:n ulkoministerit keskustelevat kokouksessaan EU:n ja Israelin välisestä assosiaatiosopimuksesta, jonka jäädyttämistä on vaadittu yhä äänekkäämmin Israelin jatkaessa sotatoimia Gazassa.