Presidentti Niinistö: Voisiko eduskunta saada jo etukäteen korkeimmilta oikeuksilta kannan?

Politiikka

Presidentti Sauli Niinistö otti Suomen hallitusmuoto 100 vuotta -juhlatilaisuuden puheessaan esille etenkin viime vaalikaudella velloneen perustuslain tulkintakeskustelun.

Hän sanoi muun muassa, että perustuslakivaliokunta voisi pyytää hankalissa lainsäädäntötilanteissa kantaa korkeimpien oikeuksien muodostamalta jaostolta.

– Ymmärrettävästi esille on noussut ajatus korkeimpien oikeuksien osallistumisesta myös ennakkotarkastukseen, Niinistö sanoi puheessaan.

Niinistö muistutti, että tuomioistuimet, viime kädessä korkeimmat oikeudet, voivat jälkikäteen yksittäistapauksessa tutkia lain perustuslainmukaisuutta.

– Tasavallan presidentti taas voi lain vahvistamisvaiheessa pyytää korkeimmilta oikeuksilta lausunnon, jolloin perustuslainmukaisuuskin voi tulla arvioitavaksi.

Jälkikäteen presidentti täsmensi toimittajille, että kyse ei ole esityksestä vaan keskustelunavaus. Hän muistuttaa, että eduskunnassa käy joka tapauksessa kuultavana korkeimmista oikeuksista oikeusneuvoksia kertomassa mielipiteensä.

Niinistön mukaan nämä ovat tavallaan, mutta tavallaan eivät ole, sen instituution mielipide.

Niinistön mukaan se, että perustuslakivaliokunta pyytäisi kantaa jaostolta, ei millään tavalla loukkaisi demokraattisia oikeuksia.

– Yhtä hyvin tänä päivänä kuullaan asiantuntijoita, jotka esittävät hyvinkin voimakkaita kantoja.

Perustuslakivaliokunnassa ei Niinistön ajatukselle ainakaan suorilta lämmetä. Entinen oikeusministeri ja perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) sanoi puheen jälkeen eduskunnassa, että olisi hyvin varovainen lisäämään ennakollisia elementtejä.

Häkkäsestä korkeimpien oikeuksien sisälle rakennettu perustuslakiosasto voisi johtaa siihen, että käytännössä perustuslakivaliokunta ei olisi enää itsenäinen toimielin.

– Perustuslakivaliokunnalle voisi syntyä sellaista ylähuoneajattelua, että meidän pitää pyytää varsinainen kanta korkeimmasta oikeudesta.

Hän tarkastelisi ennemminkin, pitäisikö korkeimmilla tuomioistuimilla keventää jälkikäteistä tarkasteluoikeutta.

Tällä hetkellä korkein oikeus tai korkein hallinto-oikeus voi vain ilmeisissä tapauksissa ohittaa voimassa olevan lain perustuslain vastaisena.

Myös valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) vierastaa ajatusta jaostosta ilman tarkempia perusteluja.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo, että Niinistö halusi perustuslakivaliokunnan roolista puhuessaan laittaa ihmiset ajattelemaan.

– Hänhän ei varsinaisesti ehdottanut mitään, mutta hän halusi korostaa, miten tärkeä perustuslakimme on ollut ja miten tärkeässä roolissa perustuslakivaliokunta on. Ainahan on hyvä keskustella siitä, miten järjestelmää voi parantaa, Henriksson sanoo.