Poliisille kaavaillaan tiedusteluvaltuuksia
Poliisille kaavaillaan tiedusteluoikeuksia samoin valtuuksin, joita nykyään käytetään rikosten ehkäisyyn ja selvittämiseen, kertoo ylijohtaja Kauko Aaltomaa sisäministeriöstä. Valtuudet halutaan sekä kotimaan että ulkomaan tiedusteluun.
Kotimaan tiedustelussa päätökset tehtäisiin kuten nykyään rikostorjunnassa. Ulkomaan siviilitiedustelussa päätöksentekijä olisi aina suojelupoliisin päällikkö. Tiedusteluasioita käsitteleväksi tuomioistuimeksi kaavaillaan Helsingin käräjäoikeutta.
Aaltomaan mukaan siviilitiedustelussa ei ole nähty tarvetta uusiin valtuuksiin, vaan nykyiset poliisilaissa säädetyt keinot riittävät. Erona nykyiseen olisi, että samat valtuudet halutaan ”kansallisten uhkien torjumisessa” käyttöön varhaisemmassa vaiheessa, ennen kuin kyse on edes rikoksen valmistelusta.
Samaan aikaan valmistellaan lainsäädäntöä myös sotilastiedusteluun.
Sekä sotilas- että siviilitiedustelulle kaavaillaan yhteistä riippumatonta valvontaelintä, joka vastaisi niiden juridisesta valvonnasta. Lisäksi tiedustelua valvottaisiin myös parlamentaarisesti.
Tiedustelun ylin koordinaatioelin taas olisi ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (utva) yhdessä tasavallan presidentin kanssa.
Ylijohtaja Aaltomaan mukaan koordinaatio sopisi paremmin utvan kuin koko hallituksen tehtäviin, koska kaikkien ministerien tehtävät eivät liity lainkaan tiedustelutietoon.
Tiedustelulainsäädäntöä on valmisteltu työryhmissä, joiden työ on loppusuoralla. Esitykset julkistettaneen 2–3 viikon kuluttua. Suunnitelmia esiteltiin keskiviikkona Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan seminaarissa Helsingissä.