Poliisi epäilee työsyrjintää toisenkin Aamulehden päätoimittajakandidaatin kohdalla
Aamulehden päätoimittajahakuun liittyvät työsyrjintäepäilyt laajenivat, kun poliisi kertoi tiistaina STT:lle epäilevänsä työsyrjintää kahden päätoimittajaehdokkaan kohdalla.
Jo aiemmin oli aloitettu esitutkinta liittyen nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana toimivan Päivi Anttikosken rekrytointiprosessiin Aamulehden päätoimittajaksi.
Nyt epäillään, että toistakin päätoimittajahaussa mukana ollutta naista olisi syrjitty vuodenvaiheessa, poliisi kertoi. Asianomistaja otti itse yhteyttä poliisiin.
Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Kinnunen kertoo, että epäilystä on puhuttu myös syyttäjän kanssa.
– Syyttäjän näkemyksen mukaan myöskin on syytä tässä vaiheessa pitää ne kaksi työsyrjintäepäilystä, kertoi Kinnunen.
Kinnusen mukaan työsyrjinnästä epäillään Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta, mutta Telanne ei ole ainoa epäilty.
Telanne kertoi STT:lle, ettei halua kommentoida uutta rikosepäilyä tai koko tapausta lainkaan. Telanteen mukaan poliisi ei ole ollut yhteydessä häneen eikä ketään Aamulehden edustajaa ole kuultu tapaukseen liittyen.
– Emme me tunne tätä asiaa, kun poliisi ei ole kuullut meidän edustajia tähän prosessiin liittyen ollenkaan. Olen ihan lehtitietojen varassa, Telanne sanoi.
Telanne ei myöskään kommentoinut, katsooko hän toimineensa työhönottotilanteessa asianmukaisesti.
Tutkinnanjohtaja Kinnunen ei avaa tarkemmin, missä vaiheessa rekrytointiprosessia toinen päätoimittajakandidaatti on ollut, mutta hän vahvistaa, että ehdokas on ollut samankaltaisessa tilanteessa kuin Anttikoski.
Anttikoski kertoi Suomen Kuvalehdelle reilut kaksi viikkoa sitten, että valinta Aamulehden vastaavaksi päätoimittajaksi kariutui siihen, että puoliso ja lapsi eivät olisi muuttaneet Tampereelle Anttikosken työn perässä.
Telanne oli Anttikosken mukaan sanonut, ettei kymmenvuotias lapsi pärjää ilman äitiä.
Telanne on kiistänyt, että perhesyyt olisivat vaikuttaneet rekrytointiprosessiin.
Lännen Medialle aiemmin puhuneen Telanteen mukaan yksityisasioista ei ole kysytty rekrytointihaastatteluissa, eikä Anttikoski ollut edes finalistien joukossa. Anttikosken mukaan hänelle oli puolestaan kerrottu, että hän on ykkösehdokas tehtävään.
Tutkinnanjohtaja Kinnunen ei vielä tässä vaiheessa kerro, onko toisessakin tapauksessa ollut kyse perheasioista.
Päätoimittajavalinnoissa on yleistä edellyttää päätoimittajan asuvan paikkakunnalla, mutta lain mukaan työnantaja ei voi työntekijää valitessaan ilman hyväksyttävää syytä asettaa työnhakijaa epäedulliseen asemaan perhesuhteiden takia.
Poliisi jatkaa Alma Mediaan liittyvää tutkintaa tällä viikolla todistajien ja asianosaisten kuulemisilla. Kuultavana on Kinnusen mukaan 6–7 ihmistä.