Perussuomalaisten kuntapoliitikko ja voimanoston ex-maailmanmestari tuomittiin SPR:ään kohdistuneesta vihapuheesta – kehui vastaanottokeskuksia kohtaan tehtyjä hyökkäyksiä Facebookissa

Perussuomalaiset

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi tiistaina Juvan perussuomalaisten puheenjohtajan Ano Turtiaisen sakkoihin Suomen Punaista Ristiä vastaan julkaistusta vihamielisestä viestistä.

Juvan kunnanvaltuustossa istuva Turtiainen tunnetaan muun muassa voimanoston ex-maailmanmestarina.

Hän kirjoitti joulukuussa 2015 Facebookiin julkisen kirjoituksen, jossa hän kehui vastaanottokeskuksia vastaan tehtyjä hyökkäyksiä.

Kirjoituksessa hän pohti, olisiko niitä syytä laajentaa vihollisen pääpaikkoihin.

– Poliisin kädet ovat poliittisesti sidotut, joten kansan täytyy toimia itse. Tehdyt toimet ovat median kautta tavoittaneet hyvin kansalaiset ja jokainen tietää mistä tässä on ollut kyse.

– Onko nyt aika laajentaa toimia vihollisen pääpaikkoihin, joista sen toimia johdetaan. Tästä jakamastani artikkelista selviää pahin vihollisemme (SPR) joka hurraa yksittäisen kansalaisen pelolle, Turtiainen kirjoitti.

Turtiaisen tuomio tuli julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Syytteen mukaan SPR:ssä ryhdyttiin konkreettisiin varotoimiin Turtiaisen kirjoituksen ja samoihin aikoihin julkaistujen vastaavanlaisten kirjoitusten takia. SPR muun muassa nosti turvallisuustasoa järjestön vastaanottotoimintaan liittyvissä yksiköissä, syyttäjä totesi.

Turtiainen on myöntänyt kirjoittaneensa tekstin, mutta kiistää, että sen olisi ollut tarkoitus kehottaa tai houkutella ketään rikokseen.

Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa Turtiainen sanoo, että hänen vertauskuvallinen tekstinsä on mediassa irrotettu asiayhteydestään ja ymmärretty väärin.

Turtiaisen mukaan hänen tarkoituksenaan oli saada aikaan asiallista keskustelua siitä, miten SPR:ssä suhtaudutaan suomalaisten hätään.

Turtiaisen mukaan Facebook on poistanut hänen Facebook-profiilinsa, jossa teksti oli julkaistu.

Käsittelyn päätteeksi oikeussalissa julistettu tuomio ei ole vielä saanut lainvoimaa.