Paperin Vanhala neuvottelutilanteesta: Vaatii pienen ihmeen ettei työmarkkinahäiriöitä tapahdu
Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mukaan vaaditaan pieni ihme, ettei työmarkkinahäiriöitä alalla nähdä tänä syksynä.
Paperiliitto kertoi tänään kohottavansa valmiutta mahdollisen työtaistelun varalta.
– Jotta tästä päästään eteenpäin, vaatii pienen ihmeen, jotta ei tapahtuisi työmarkkinahäiriöitä, Vanhala sanoo STT:lle.
Metsäteollisuuden mukaan Paperiliitto ei ole ollut halukas keskustelemaan merkittävistä tuottavuutta parantavista muutoksista paperiteollisuuden työehtosopimukseen. Sen vuoksi ei Metsäteollisuuden mukaan ole ollut edellytyksiä keskustella palkankorotuksista.
Metsäteollisuus kertoo esittäneensä, että nykyistä sopimusta jatkettaisiin sellaisenaan vuodella ja neuvotteluja tuottavuutta parantavista sopimusmuutoksista jatkettaisiin välittömästi.
Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen painottaa, että vaikka seuraavaa neuvotteluaikaa ei ole sovittu, neuvotteluja ei ole katkaistu.
– Varmaan jossain aikataulussa seuraava neuvotteluaika sovitaan, Pärssinen sanoo STT:lle.
Hän toivoo, että neuvotteluissa löytyy ratkaisu mahdollisimman nopeasti. Pärssinen toteaa työrauhavelvollisuuden ja työehtosopimuksen olevan voimassa, koska neuvottelut jatkuvat.
– Neuvottelujen päättyminen voidaan todeta vain toisenkin osapuolen toimesta, Pärssinen kertoo sopimuspykälistä.
Metsäteollisuuden yritykset ovat monelta osin hyvässä tuloskunnossa, ja Suomen talous porskuttaa vankassa kasvussa.
Tavallista kaduntallaajaa saattaa hämmästyttää, että Metsäteollisuus tarjoaa korotuksiksi pyöreää nollaa. Pärssinen muistuttaa, että työehtosopimuksesta on neuvoteltu keväästä lähtien.
– Kansainvälinen kilpailutilanne on sellainen, että meillä on tarve saada tuottavuutta parantavia muutoksia työehtosopimukseen. Sellaisia muutoksia, joilla pysytään vastaamaan kilpailutilanteeseen. Näistä ei tässä aikataulussa ole vielä päästy sopimukseen, joten katsomme, ettei edellytyksiä palkankorotuksiin ole, Pärssinen sanoo.
Hän huomauttaa, että Metsäteollisuus on jo aiemmin todennut, että merkittävien tuottavuutta parantavien muutosten kautta olisi mahdollisuuksia myös palkankorotukseen.
Esimerkiksi alihankinnan käyttökiellon poistaminen mahdollistaisi Metsäteollisuuden mukaan yrityksissä muun muassa paremman varautumisen ruuhkahuippuihin.
Tällaisista muutoksista saatavista tuottavuushyödyistä Metsäteollisuus kertoo olleensa valmis maksamaan palkankorotuksia.
Paperiliiton hallitus oli tänään aamupäivällä koolla käsittelemässä työehtoneuvottelujen tilannetta.
Paperiliiton hallituksen mielestä Metsäteollisuuden esitys halventaa työntekijöitä. Paperiliitto ilmoitti jo keväällä, että nollaratkaisun tekeminen ei ole mahdollista.
Paperiliiton hallitus päätti, että paperiteollisuuden työpaikoilla keskeytetään paikallinen yhteistoiminta työntekijä- ja työnantajaosapuolten välillä maanantaista alkaen. Lisäksi Paperiliitto kohottaa valmiutta mahdollisen työtaistelun varalta.
Paperin mutkistuneilla neuvotteluilla voi olla monenlaisia vaikutuksia työmarkkinoille ja talouteen.
Metsäteollisuus on Suomen keskeinen vientiala, ja mahdollisilla työntekijöiden työtaisteluilla tai työnantajien työsuluilla voisi olla merkittäviäkin vaikutuksia.
Pärssinen ei perjantaina halunnut kommentoida, minkälaista varautumista työnantajapuolella on mahdollisesti tehty neuvottelujen kärjistymisen varalta.
Työmarkkinoilla paperin neuvottelut ovat yksi keskeisistä merkkipaaluista, jotka linjaavat syksyn liittokierroksen suuntaa.
Paperin nykyisen työehtosopimuksen sopimuskausi päättyi viime viikonloppuna. Tämä kuun lopussa on puolestaan päättymässä toinen keskeinen sopimus, Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton, entisen Metalliliiton, sopimus.