Päätoimittajalta | Trumpin hallinnon raju hyökkäys sananvapautta vastaan asettaa Vancen puheen outoon valoon
Yhdysvaltain uusi varapresidentti J. D. Vance hätkähdytti Münchenin turvallisuuskonferenssissa perjantaina syyttäessään eurooppalaisia hallituksia sananvapauden ja demokratian vastaisesta toiminnasta.
Yhdysvaltojen uuden hallinnon Vance katsoo edustavan näitä länsimaisia perusarvoja, jotka Eurooppa on hänen mukaansa hukannut pyrkiessään rajoittamaan disinformaation levittämistä.
Euroopan johtajilla oli ilmiselviä vaikeuksia niellä saarnaa demokratian kunnioittamisesta henkilöltä, jonka nykyinen pomo, presidentti Donald Trump kieltäytyi tunnustamasta vuoden 2020 vaalitappiotaan ja usutti kannattajansa marssimaan kongressitalolle estääkseen vaalituloksen vahvistamisen.
Oudossa valossa näyttäytyvät myös Vancen puheet sananvapaudesta, sillä Yhdysvalloissa on meneillään ennennäkemättömän laaja sensuurioperaatio, joka pakottaa liittovaltion virastot puhdistamaan verkkosivunsa uuden hallinnon kieltämistä sanoista.
Operaation taustalla on monimuotoisuusohjelmia vastustava presidentin asetus, jonka Trump allekirjoitti yhtenä ensimmäisistä toimistaan presidenttinä.
Viime viikolla uutisoitiin, että Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA joutuu poistamaan sivuiltaan kaiken sisällön, jossa esiintyy sanoja uuden hallinnon jakamalta ”kiellettyjen sanojen” listalta.
Listalla ovat esimerkiksi sanat ”antirasismi”, ”feminismi”, ”monimuotoisuus”, ”sukupuoli-identiteetti” ja ”epäoikeudenmukaisuus”. Kiellettyjä sanoja on yhteensä 27.
Helmikuun alussa Washington Post kertoi, että Yhdysvaltain kansallisessa tiedesäätiössä (NSF) oli meneillään vastaava operaatio, jossa henkilökunta kävi läpi käynnissä olevia tutkimusprojekteja sanalistan kanssa tarkistaakseen, sopivatko ne yhteen Trumpin uusien määräysten kanssa.
Washington Postin haltuunsa saama NSF:n asiakirja sisälsi listan etsityistä sanoista. Listalla on laaja kirjo sanoja, jotka liittyvät esimerkiksi sukupuoleen, seksuaalivähemmistöihin, rotuun ja rasismiin. Listalta löytyvät esimerkiksi ”diversiteetti”, ”naispuolinen”, ”etnisyys” ja ”vihapuhe”.
Myös Yhdysvaltain tautivirasto (CDC) suoritti datan ”puhdistuksen” tammi-helmikuun vaihteessa. Silloin pimenivät verkkosivut, joissa viitattiin rotuun tai jotka sisälsivät termin LGBTQ (lesbo, homo, biseksuaali, transsukupuolinen ja queer).
Julkista keskustelua ”oikeaan”, uuden hallinnon hyväksymään suuntaan ohjaa myös se, että vuoden alusta lähtien Meta, Tiktok, Amazon ja muut yhtiöt ovat mukauttaneet tuotteitaan ja käytäntöjään vastaamaan Trumpin poliittisia näkemyksiä, käytäntöjä ja asetuksia.
Monimuotoisuuden vastaisella asetuksellaan Trump lunasti kampanjalupauksensa taistella niin sanottua woke-kulttuuria ja DEI-ajattelua (Diversity, Equity , Inclusion) vastaan.
Samalla toimet voi nähdä myös osana pidempää jatkumoa, jossa republikaanipuolue on pyrkinyt sensuroimaan tiettyjä aihepiirejä julkisesta keskustelusta.
Floridassa republikaanihallinto on kieltänyt koululaisilta lukuisia kirjoja, mukaan lukien George Orwellin klassikon Vuonna 1984 kuvitetun version ja Margaret Atwoodin The Handmaid’s Talen.
35 sivun mittaiselta kieltolistalta löytyy myös fantasiakirjailija George R.R. Martinin Game of Thronesin kuvitettuja versioita sekä Anthony Burgessin klassikko Kellopelappelsiini, Stephen Kingin kirjoja ja ruotsalaisen Stieg Larssonin Millenium-triologian The Girl With the Dragon Tattoo.
Trump ja hänen lähipiiriinsä kuuluva miljardööri Elon Musk esiintyvät mielellään sananvapauden airueina, mutta Yhdysvaltain nykyisen hallinnon toimet osoittavat, että ainakin julkishallinnossa sananvapaudelle on vain asetettu uudenlaiset, monilta osin entistä tiukemmat rajat.
Sananvapauden rajat tulivat hyvin konkreettisella tavalla vastaan viikonloppuna, kun Valkoinen talo antoi uutistoimisto AP:n toimittajille toistaiseksi voimassa olevan porttikiellon presidentin työhuoneeseen ja lentokoneeseen.
Trumpin hallinto perusteli asiaa sillä, että AP ei ole suostunut kutsumaan Meksikonlahtea Trumpin päätöksen mukaisesti Amerikanlahdeksi. Lähes 180-vuotias uutistoimisto AP kuuluu Yhdysvaltain tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin tiedotusvälineisiin.
Vance ei maininnut Trumpin hallinnon sensuuritoimia puhuessaan Euroopan johtajille. Viesti oli selvä: Yhdysvalloissa sana on vapaa, mutta sananvapauden rajat määrittelee nyt Trump.