Pääministeri Marin: Vielä ei ole koronarajoitusten höllennysten aika

Koronarajoitukset

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomessa ei olla vielä siinä tilanteessa, että koronarajoituksia voitaisiin alkaa höllentää.

Marin sanoi Säätytalolle tullessaan, että taudin ilmaantuvuusluvut ovat monessa Etelä-Suomen maakunnassa edelleen korkealla tasolla. Pääministeri peräänkuuluttikin malttia rajoitusten purkamisen osalta kuluvan kuun aikana.

Koronarajoitusten purkamista koskevaa exit-suunnitelmaa käsitellään parhaillaan kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa Säätytalolla. Tapaaminen alkoi kello 10. Marinin mukaan keskusteluissa on esillä se, miten suomalaista yhteiskuntaa voidaan avata hallitusti ja asteittain niin, että tautitilanne pidetään hallinnassa.

Myös oppositiosta kehotettiin malttiin koronarajoitusten purkamisessa.

–  En usko, että tautitilanne on sellainen, että voidaan sanoa, että tämä on hoidettu, sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

Vielä hetki sitten hallitus kaavaili järeämpiä koronarajoitustoimia, ja eilen Marin sanoi olevansa varovaisen optimistinen eikä pitänyt mahdottomana, että tulossa olisi jo melko normaali juhannus.

–  Onhan se erikoinen tunnelmana, että hetki sitten puhuttiin ulkonaliikkumisrajoituksista, ja nyt puhutaan siitä pois pääsystä, Tavio sanoi.

Hänen mukaansa on kuitenkin ihan oikea aika puhua rajoitusten purusta, kun tartuntakäyrät ovat laskussa ja kesä on tulossa ja rokotustahti etenee.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo korosti, että tilanne on edelleen vaarallinen eikä koronaa ole voitettu.

–  Ei saisi mennä liian nopeasti ja innokkaasti Suomea avaamaan.

Orpon mukaan on kuitenkin tärkeää asettaa selkeitä aikataulutavoitteita yhteiskunnan avaamiseksi.

–  Se antaa ihmisille toivoa ja yrityksille toivoa siitä, että voi lähteä suunnittelemaan sen oman toimintansa palauttamista normaaliksi.

Hän sanoo odottavansa hallitukselta, että sillä on exit-suunnitelmassa tavoiteaikataulun lisäksi myös turvallisia välineitä, jotta Suomi voidaan avata.

–  Silloin palataan takaisin testaamiseen, pikatesteihin, satunnaistestaukseen, maskipakkoon, rajaturvallisuuteen, miten matkustaminen voidaan avata esimerkiksi tämän rokotuspassin avulla, hän listasi.

Tavio pahoitteli, ettei oppositiota ole aiemmin otettu mukaan keskusteluihin rajoitusten purusta.

–  Tuttu kaava jatkuu, eli hallitus tekee aika itsenäisesti näitä koronatoimia ja sitten informoi meitä, hän sanoi.

Exit-suunnitelmaa koskeva aineisto avataan viikon pituiselle kommenttikierrokselle huomenna. Tavio pitää tätä hyvänä asiana, mutta korostaa, että myös esitys liikkumisrajoituksista olisi pitänyt lähteä kommentoivaksi.

Orpo sen sijaan pohti, onko lausuntokierros juuri tästä asiasta niin tarpeellista.

–  Tämä on sen tyyppinen asia, että hallitus voisi aika nopealla aikataululla tehdä niitä linjauksia ja päätöksiä.